Numărul autorizaţiilor pentru locuinţe a crescut cu 25% în Bucureşti

Autor: Cristi Moga 29.01.2015

Numărul autorizaţiilor eliberate pentru construcţia de clădiri rezidenţiale a crescut anul trecut cu 25% în regiunea Bucureşti – Ilfov, până la aproape 6.200 de avize, în timp ce la nivel naţional au fost emise aproape 37.700 de autorizaţii, în scădere cu 0,3%, potrivit datelor prezentate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

În luna decembrie, numărul de autorizaţii eliberate în regiunea Bucureşti – Ilfov a crescut cu 36%, până la 466 de unităţi, semn că tendinţa de reluare a investiţiilor în locuinţe se confirmă, după ce primele nouă luni din 2014 au adus un nou record al livrărilor de case şi apartamente în Capitală şi localităţile din împrejurimi.

Numărul de autorizaţii arată posibila evoluţie a construcţiilor din următoarele 6-12 luni, cât durează construcţia unei care sau a unui bloc de dimensiuni medii, dar nu este obligatoriu ca toate proiectele pentru care sunt eliberate autorizaţii să se concretizeze. În orice caz, datele pot fi folosite pen­tru a observa ape­ti­tul pentru con­struc­ţii noi, iar acesta s-a menţinut la cote ri­di­cate până la fina­lul anului trecut. O autorizaţie poate fi fo­losită pentru con­strui­rea unei lo­cuinţe individuale, a unui bloc sau a unui întreg ansamblu rezi­denţial, astfel că nu­mărul de case şi aparta­mente care pot fi ridicate este sen­sibil mai mare decât cel al autorizaţiilor eliberate de primării.

În materie de ansambluri rezidenţiale, cele mai im­portante planuri de investiţii au fost anunţate de dezvoltatorii unor proiecte de mari dimensiuni, construite în etape la marginea Capitalei, dar şi o serie de investiţii blocate în timpul crizei au fost dezgheţate, pe fondul stabilizării pre­ţurilor şi al unui interes în creştere din partea cumpărătorilor.

Cu toate acestea, în ţară sectorul rezidenţial continuă să sufere, singura zonă cu o creştere a numărului de autorizaţii eliberate în 2014 fiind cea de Nord-Vest (formată din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj), cu un plus de 280 de avize.