Avocat Mihai Mareş, la ZF Live: În dosarul privatizărilor, reprezentanţii marilor instituţii financiare au acţionat în nume personal, fără implicarea băncilor de investiţii

Autor: Roxana Rosu 29.01.2015
Procesul „privatizărilor strategice“, în care s-au dat recent sentinţele definitive de condamnare, nu a arătat vreo legătură între băncile de investiţii implicate în procedurile de privatizare şi reprezentanţii lor în România, care au fost inculpaţi în dosar, fiind vorba de acţiuni individuale ale acestora, fără vreo implicare a grupului pe care îl reprezentau, a declarat la ZF Live Mihai Mareş, managing partner firma de avocatură Mareş, Danilescu, Mareş.
 
„Nu trebuie să nu facem distincţia între acţiunile unui angajat, personale, făcute fără acordul sau complotul marilor instituţii la care era angajat. Rămâne să discutăm doar despre fapte individuale. Goldman Sachs sau Credit Suisse participă în consorţiu la licitaţiile din România. Dacă un angajat din consorţiu e implicat într-un dosar, nu înseamnă că ceilalţi angajaţi angrenaţi în procesul de licitaţie aveau cunoştinţă de fapte sau participau la ele.“
 
Potrivit avocatului, Stamen Stanchev, care a primit cea mai mare pedeapsă din dosar, respectiv cinci ani şi două luni de închisoare cu executare, încerca prin relaţii create de el personal să îşi pună firma într-o poziţie mai bună şi să câştige.
 
„Nu s-a dovedit vreo legătură între el şi firma pe care o reprezenta (Credit Suisse First Boston – n. red.). El era împuternicit să participe în numele lor la privatizări. În mod categoric, în opinia mea firma nu a avut nicio implicare, nu a ştiut nimic, dovadă că  nici nu a fost inculpată în dosar“, a spus Mareş.
 
Potrivit lui, dosarul privatizărilor este prima poveste de spionaj economic din România, un dosar început în urmă cu şapte ani, cu un grup restrâns, alcătuit din Stamen Stanchev, Mihai Dorinel Mucea şi Mihai Radu Donciu. Aceştia au fost trimişi în judecată, în 18 aprilie 2007, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete. În acelaşi timp, s-a dispus judecarea separată a părţii din dosar referitoare la Vadim Benyatov Don.
 
„Fiind cetăţeni străini, acestora li s-a adus acuzaţia de spionaj. Cetăţenii români implicaţi în proces, foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, au fost iniţial acuzaţi şi condamnaţi pentru trădare pentru transmitere de secrete.“