Creditele ipotecare în lei s-au triplat şi pun fundaţia unui nou boom rezidenţial

Autori: Liviu Popescu , Cristi Moga 29.01.2015
Scăderea dobânzilor şi a preţurilor locuinţelor din ultimii ani mişcă tranzacţiile rezidenţiale.
 
Scăderea la jumătate a dobânzilor şi disiparea efectelor crizei asupra preţurilor locuinţelor conduc către o revigorare a tranzacţiilor imo­biliare rezidenţiale, datele statistice indicând o accelerare a vânzărilor de împrumuturi ipotecare în lei, dar şi a numărului de locuinţe noi.
 
Ultimele date statistice publicate de BNR indică o triplare a stocului de credite în lei acordate pentru achiziţia de locuinţe, până la 10,4 miliarde de lei. Doar în decembrie stocul creditelor a crescut cu 1,4 miliarde de lei, triplu faţă de media lunilor anterioare, ceea ce echivalează cu circa 7.000 de credite noi.
 
„Creşterea activităţii de creditare în lei este în primul rând rezultatul scăderii dobânzilor şi în al doilea rând este rezultatul lecţiilor pe care le-au învăţat românii despre riscul valutar. Oamenii au început să se uite la lei pentru că dobânzile sunt relativ asemănătoare cu cele la valută, nu mai sunt diferenţe la ipotecare pe termen lung care făceau din creditul în valută un produs preferat şi atunci oamenii se uită să minimizeze riscul valutar“, comentează Gabriel Creţu, managing partner al Adwisers, companie cu activităţi în brokerajul de credite.
 
Volumul de credite acordate pentru achiziţia de locuinţe a crescut de aproape şase ori în ultimii doi ani ca efect al scăderii dobânzilor şi al trecerii programului guvernamental Prima casă, prin care băncile vând credite imo­biliare garantate de stat, exclusiv la varianta în lei. La nivelul întregii pieţe, creditele Prima casă reprezintă aproape 50% din stocul de credite imobiliare.
 
Creditele imobiliare se vând în prezent la dobânzi de aproximativ 5% pe an, ceea ce înseamnă că rata lunară la un credit de 200.000 de lei pe 30 de ani este de circa 1.000 de lei.
 
Avansul creditării ipotecare se transpune şi într-o creştere a activităţii pe şantiere, în special în Bucureşti, unde numărul de locuinţe finalizate în primele nouă luni ale anului trecut a atins un nou nivel record, cu peste 5.600 de case şi apartamente livrate.