PwC: Băncile vor vinde anul acesta credite neperformante de circa 2 miliarde de euro

Autor: Andra Oprescu 30.01.2015
Procesul de curăţare a bilanţurilor bancare ar putea continua cel puţin trei ani, iar în 2015 ar putea fi vândute portofolii de credite neperformante de circa 2 mld. euro, estimează Jonathan Wheatley, şeful pe Europa Centrală şi de Est al echi­pei de consultanţă pentru tranzacţii bancare şi portofolii de neperformante în cadrul firmei de consultanţă şi audit PwC.
 
„Având în vedere că procesul de vânzare a creditelor neperformante este de abia la început şi rămân credite neperformante de peste 12 miliarde de euro în sistemul bancar din România, estimăm că procesul de curăţare a bilanţurilor va continua pentru cel puţin trei ani de acum înainte“, a spus Wheatley într-un interviu pentru ZF.
 
Wheatley a fost implicat anul trecut în trei tranzacţii majore cu portofolii de credite neperformante – un pachet de 500 mil. euro vândut de Volksbank şi două pachete de 350 mil. euro şi respectiv 430 mil. euro vândute de BCR. El a participat şi la transferul portofoliului corporate al RBS România către UniCredit Ţiriac.