Van Groningen, Raiffeisen: Dacă se face conversia creditelor din franci în lei, clienţii vor plăti aceeaşi sumă

Autor: Cristina Bellu 02.02.2015
Fiecare bancă ar trebui să găsească soluţii împreună cu clienţii care au credite în franci elveţieni, iar dacă se face conversia în lei, o mare parte a clienţilor se vor încadra pro­babil în aceeaşi sumă lunară, consideră Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).
 
„Pentru cei care au probleme cu adevărat, găsim soluţii. Se poate aplica o reducere, dar acest lucru se face numai după o analiză riguroasă a contractului. Dacă se face conversia, o mare parte dintre clienţi se va încadra probabil în aceeaşi sumă lunară. În acest caz nu mai este nevoie să facem discount. Din portofoliul nostru, 55% din clienţii care au credite în franci elveţieni au trecut deja printr-o restructurare a contractului. Clientul a beneficiat de reducerea ratei pentru o anumită perioadă. Am ajuns ca din portofoliul de 55% din clienţii care au credite în franci elveţieni, 76% să plătească la zi“, a spus Steven van Groningen, invitat la ZF Live.
 
Ca o primă soluţie la criza actuală a francului elveţian, Raiffeisen Bank a resetat dobânda în franci elveţieni. Aceasta a scăzut cu 0,5% pentru clienţi. Banca are în portofoliu peste 8.000 de credite în franci elveţieni, cu o valoare totală de sub 400 milioane echivalent euro.
 
„Situaţia este foarte diferită de la bancă la bancă, de la caz la caz. În primul rând nu este o problemă sistemică. Expunerea în franci elveţieni este relativ mică în comparaţie cu alte ţări din zonă cum ar fi: Ungaria, Austria sau Polonia. Este nevoie de soluţii individuale. Fiecare bancă ar trebui să găsească soluţii împreună cu clientul“, a mai spus preşedintele Raiffeisen Bank.