Isărescu, guvernatorul BNR: Este un climat propice pentru conversie comparativ cu anii anteriori

Autor: Claudia Medrega 02.02.2015

Costul leilor aflat la minime istorice le permite clienţilor cu credite în franci elveţieni să scape de riscul valutar fără să fie nevoiţi să plătească dobânzi mai mari faţă de cele din contractele ac­tuale, astfel că varianta conversiei indi­viduale a acestor împrumuturi este de pre­ferat în locul unei „soluţii admi­nistrative“ cum ar fi introducerea unui curs fix printr-o ordonanţă de urgenţă, reiese din declaraţiile făcute la sfârşitul săptămânii de guver­natorul BNR Mugur Isărescu.

„Este un climat propice pentru con-versie comparativ cu anii anteriori. Avem o inflaţie scăzută. Avem dobânzi la lei foarte scăzute şi în scădere. Reducerea substan­ţială a dobânzilor interbancare la minime istorice în condiţii favorabile de lichiditate pe piaţa monetară a dus la scăderea semni­ficativă a serviciului datoriei pentru debi-torii în lei“, a declarat Isărescu într-o con­ferinţă dedicată problemei creditelor în  franci elveţieni.

Printre soluţiile la criza creditelor în franci elveţieni BNR a recomandat, după discuţii cu bancherii, flexibilizarea meca­nismului de rescadenţare fără ca băncile să solicite garanţii suplimentare sau să modifice nivelul dobânzii şi al comisioa-nelor. O altă soluţie recomandată a fost conversia creditelor din franci în lei la cursul zilei cu posibilitatea acordării unui discount privind cuantumul serviciului datoriei.

De exemplu, la nivelul actual al dobânzilor de circa 5% şi al cursului de schimb de peste 4,2 lei/franc rata lunară la un credit de 78.000 de franci (echivalentul a 170.000 de lei la momentul iniţial) con­tractat în 2007 este de aproape 2.000 de lei. Soldul rămas de rambursat este de 68.000 de franci (285.000 de lei la cursul actual). Dacă acest sold ar fi convertit într-un credit în lei pe o perioadă de 24 de ani, cât este perioada contractuală rămasă din creditul iniţial, rata lunară ar fi de 1.700 de lei. BNR acceptă in­clusiv conversia cu acordarea unui discount aplicat la serviciul datoriei, ceea ce ar în­semna o rată chiar mai scăzută. De exe­m­plu, la un discount de 25% acordat de ban­că, rata lunară ar coborî la circa 1.100 de lei.