Cehii de la Wood & Co. urcă pe primul loc în topul brokerilor, iar competiţia dintre primii trei jucători se ascute

Autor: Ioana Tudor 02.02.2015
Firma de brokeraj Wood & Co. din Cehia a urcat două poziţii până pe primul loc în topul brokerilor în luna ianuarie, cu rulaje intermediate cu acţiuni în valoare de 321 de milioane de lei, devansând astfel liderul anului trecut, Raiffeisen Bank, care a coborât pe poziţia secundă. La scurtă distanţă, pe poziţia a treia, urmează brokerii de Swiss Capital cu rulaje intermediate în valoare de 263 de milioane de lei.
 
Primii trei brokeri de la bursă - Wood & Co., Raiffeisen Bank şi Swiss Capital - au intermediat în luna ianuarie 60% din tranzacţiile cu acţiuni. Pe bursa de la Bucu­reşti activează în prezent 39 de case de brokeraj. În urmă cu un an, clasamentul brokerilor bursieri era dominat de aceleaşi trei societăţi, cu Swiss Capital lider de pluton. Primii trei brokeri deţineau în ianuarie 2014  circa 50% din rulajele cu acţiuni de la bursă, cu o diferenţă de câteva sute de milioane de lei între primul şi al doilea clasat.
 
În acest an însă, competiţia între ocupanţii primelor trei poziţii în calasamentul brokerilor a devenit mai strânsă: tranzacţii de 50 de milioane de lei îi despart pe cehii de la Wood & Co. de bancherii de la Raiffeisen, iar Swiss Capital este la o diferenţă de 10 milioane de lei de locul al doilea.
 
Răscumpărările de acţiuni realizate luna trecută de Fondul Proprietatea, în valoare de circa 69 de milioane de lei, au ajutat Raiffeisen Bank să treacă în faţa brokerilor de la Swiss Capital. Raiffeisen Bank a fost a doua cea mai activă firmă de brokeraj din ianuarie, cu transferuri intermediate de 273,9 mil. lei şi o cotă de piaţă de 19,2%.