Romgaz discută cu Sterling o nouă achiziţie la Marea Neagră

Autor: Radu Bostan 02.02.2015

Producătorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG) discută preluarea unei cote de 32,5% în două câmpuri petroliere offshore concesionate către compania canadiană Sterling Resources, ale cărei explorări în zonă, derulate începând din 2007, au evidenţiat rezultate pozitive.

Dacă discuţiile s-ar finaliza printr-o tranzacţie, Romgaz ar dobândi prima sa participaţie semnificativă într-un perimetru offshore. Compania de stat s-a mulţumit deocamdată cu o cotă de 10% în două câmpuri unde operaţiunile sunt conduse de ruşii de la Lukoil şi mai are opţiunea de a cumpăra 10% din licenţa pentru zona de mare adâncime a perimetrului Midia XV, de la proprietarii actuali, OMV Petrom (SNP) şi ExxonMobil. „Analizăm posibilitatea participării alături de Sterling Resources într-un perimetru de explorare. Ei au forat deja două sonde şi parametrii sunt foarte pozitivi“, a spus o sursă din cadrul Romgaz.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Discuţiile sunt purtate pentru zona de mică adâncime din perimetrul Midia XV, unde Sterling are în prezent o cotă de 65%, iar restul licenţei aparţine companiilor Petro Ventures Europe (20%) şi Gas Plus International (15%).

Romgaz, companie cu o capitalizare bursieră de 13,3 mld. lei (3 mld. euro), este controlată de statul român, care deţine 70% din capital. Restul de capital este împărţit între Fondul Proprietatea, BERD şi investitori la bursă.