Impactul conversiei în lei a creditelor denominate în euro la cursuri diferite de cursul pieţei din ziua conversiei

Autor: Claudia Medrega 08.02.2015

Conversia creditelor populaţiei din euro în lei ar aduce pierderi pentru sistemul bancar de numai 300 mil. lei, într-un scenariu teoretic în care s-ar adăuga o valoare de 30% peste cursul istoric. 

 
Din calculele BNR reiese că pierderea suportată de bănci ar fi de 4,2 mld. de lei în ipoteza conversiei în lei atât a creditelor în franci cât şi a celor în euro, în timp ce transformarea în lei doar a împrumuturilor în franci, la o valoare de 30% peste cursul istoric, ar genera pierderi de 3,9 mld. de lei.
 
Conversia individuală a împrumuturilor ar fi de preferat unei soluţii administrative, precum stabilirea unui curs fix, după cum indică BNR. Însă, puţini ar fi românii care ar reuşi să negocieze în prezent cu băncile transformarea împrumuturilor din euro în lei în condiţii foarte avantajoase având în vedere reducerea valorii activelor aduse garanţie, ajustarea veniturilor debitorilor în anii de criză şi scenariul improbabil ca banca să accepte să acopere o pierdere în condiţiile în care nu există un risc sistemic, cursul leu/euro fiind relativ stabil.
 
Populaţia avea la sfârşitul anului trecut credite în valută reprezentând echivalentul a 62 mld. lei, din care aproximativ 52 mld. lei sunt doar în euro, şi împrumuturi în moneda naţională de 40,6 mld. lei. Stocul total al creditelor în valută a scăzut anul trecut la minimul ultimilor şase ani, ajungând la echivalentul a 119 mld. lei (27 mld. euro).