Selecţia consultantului pentru reconfigurarea sectorului nuclear - în aprilie

Autor: Radu Bostan 03.02.2015

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a decalat cu trei luni, până în aprilie, termenul limită al licitaţiei prin care intenţionează să cumpere un studiu pe baza căruia să reorganizeze sectorul nuclear.

Producătorul de energie va aştepta până pe 21 aprilie 2015, ora 10.30, oferte pentru procedura de achiziţie a studiului tehnico-economic şi juridic privind reor­ganizarea sectorului de exploatare, prelucrare a minereului de uraniu şi producerea com­bustibilului nuclear. Termenul iniţial a fost vineri, 30 ianuarie 2015, însă compania a decis să-l decaleze după primirea mai multor solicitări din partea consultanţilor interesaţi.

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

Nuclearelectrica este dispusă să plătească în jur de 300.000 euro (fără TVA) pe studiul care ar trebui să stea la baza reconfigurării sectorului nuclear, în prezent împărţit între trei companii şi regii autonome. Compania Naţională a Uraniului (CNU) extrage minereul de uraniu dintr-o mină în judeţul Suceava şi îl prelucrează la uzina Feldioara din apropiere de Braşov. Mai departe, pulberea de uraniu rezultată este preluată de Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) de lângă Piteşti, iar com­bustibilul este folosit de centrala de la Cer­navodă, ambele unităţi făcând parte din Nu­clear­electrica. O verigă separată este fabrica de apă grea din Regia Auto­nomă pentru Ac­ti­vităţi Nucleare (RAAN).

Variantele de reor­ganizare propuse până acum de companii şi de Ministerul Energiei sunt integrarea tuturor activităţilor (mai puţin apa grea) într-o singură companie, separarea FCN de centrala Cernavodă şi integrarea fabricii în CNU, sau crearea unei companii noi prin fuziunea CNU cu FCN.