Acţiunile BT au coborât luni cu peste 3%

Autor: Marius Oncu 02.02.2015

Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 0,2%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,3% după ce la deschidere au urcat cu 0,2%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat la 40,3 milioane de lei (9,14 milioane de euro).

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,7%, după tranzacţii de 15,2 milioane de lei, care au inclus două transferuri de 6,24 milioane de lei pe segmentul deal al bursei.

Următoarele trei acţiuni în funcţie de rulaj sunt din sectorul energetic. Astfel, schimburile cu titluri OMV Petrom (SNP) s-au ridicat la 8,8 milioane de lei, inclusiv un deal de 2,16 milioane de lei, tranzacţiile cu Electrica (EL) au totalizat 8,1 milioane de lei, iar cele cu Transgaz (TGN) 2,64 milioane de lei. Rulajul cu acţiunile Transgaz a fost dominat de o operaţiune de 2,2 milioane de lei pe segmentul deal al bursei.

Acţiunile OMV Petrom au crescut cu 0,6%, în timp ce Transgaz a avansat cu 0,3%, iar Electrica a scăzut cu 0,3%.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a crescut cu 0,1%, iar BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,2%.

În sectorul bancar, acţiunile Banca Transilvania au înregistrat luni o corecţie de 3,1%, după creşterile din ultima perioadă, iar avansul de la începutul acestui an s-a redus astfel la 10,1%.

Titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au urcat cu 1%, în urma unor tranzacţii de 1,74 milioane de lei.

Pe segmentul deal al bursei a avut loc şi o tranzacţie de 332.000 de lei cu acţiuni SIF Oltenia (SIF5).

Indicele BET XT a scăzut cu 0,3%, iar BET BK a coborât cu 0,1%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni se aflau în stagnare spre sfâşitul şedinţei, în timp ce titlurile companiilor din Spania au scăzut, în contextul temerilor că partidul care se opune austerităţii devine tot mai puternic în a patra economie ca mărime din zona euro.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a avansat cu 0,3%, CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,2%, iar DAX (Frankfurt) a crescut cu 0,8%.

În Europa Centrală, bursa de la Praga a crescut cu 0,2%, iar cea de la Budapesta cu 1,5%, în timp ce piaţa de la Varşovia a coborât cu 0,5%.