Angajaţii români din retail şi bunuri de larg consum au cea mai mare rată de renunţare la joburi din Europa de Est

Autor: Raluca Ghinea 03.02.2015

Rata de încetare a contractelor de muncă în România, incluzând plecări voluntare şi disponibilizări, a crescut anul trecut cu 0,2 puncte, la 16,4%, peste media din Europa Centrală şi de Est, de 14,9%, o rată mai mare fiind consemnată în retail şi industria bunurilor de larg consum, potrivit PwC.

„Deşi la nivelul muncitorilor se observă o scădere a ratei de încetări ale contractelor de muncă, în rândul personalului administrativ s-a înregistrat o creştere a acestei rate, reflectând presiunea pusă de angajatori pe departamentele de suport. Totodată, ţinând cont de scăderea ratei de recrutare externă (de la 14,1% la 11,9%) se observă continuarea eforturile angajatorilor de optimizare a schemei de personal, conform modelului adoptat de multe organizaţii de a genera aceleaşi rezultate cu resurse mai puţine“, a declarat Horaţiu Cocheci, liderul echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane în cadrul PwC România.

În Europa, media se situează la 14,3%, relevă studiul PwC Saratoga 2014.

Retailul consemnează o rată peste media naţională a încetărilor de contracte, de 41,9%, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de anul anterior, fiind un sector tradiţional caracterizat printr-o fluctuaţie mare de personal, urmat de industria bunurilor de larg consum, cu 23,4% (în creştere de la 15,5%), indicând restructurări masive în ultima perioadă.

În sectorul serviciilor financiare, rata s-a situat la 17,3%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale, însă în industria farmaceutică şi în sectorul producţiei industriale ratele s-au plasat sub media naţională, cu 9,1% (în scădere de la 9,4%), respectiv 9,9% (în scădere de la 14,7%).

„Un alt comportament reprezentativ pentru perioada recesiune şi postrecesiune este absenteismul organizaţional. Deşi România rămâne sub nivelul ţărilor europene în ceea ce priveşte absenteismul, s-a înregistrat o creştere a ratei acestuia de la 1,5% la 2,4%, mai ales în rândul specialiştilor (de la 2% la 2,4%) şi al muncitorilor (de 2,6% la 3,1%), cu precădere în sectorul bunurilor de larg consum“, se mai spune în comunicat.

În Europa Centrală şi de Est, rata absenteismului se ridică la 3,8% (în scădere de la 4,3%), iar media pe Europa este de 3,5%, sub nivelul de 4,2% înregistrat în 2013.

Studiul PwC Saratoga România 2014 a fost efectuat pe baza datelor colectate de la 80 de companii participante din cinci ramuri economice, respectiv industria farmaceutică, a bunurilor de larg consum, produse industriale, retail şi servicii financiare.