Doar 56 din 3.000 de comune şi-au făcut răcitoare de lapte

Autor: Gabriel Razi 04.02.2015

Proiectul de 16 milioane de euro prin care ar fi trebuit să fie instalate răcitoare şi tancuri de stocare a laptelui în 3.000 de comune din mediul rural a eşuat la 16 luni de la lansare după ce numai 1% din investiţiile bugetate au fost făcute şi numai 56 de comune au reuşit să strângă documentele necesare şi să găsească spaţii pentru instalarea acestor echipamente.

„S-au aprobat 56 de tancuri de răcire a laptelui pentru 50 de forme asociative cu o capacitate de 48.480 de litri şi o valoare de un milion de lei“, se arată într-un răspuns al Ministerului Agriculturii.

Proiectul şi-a propus iniţial să îi impingă pe crescătorii de animale cu până la cinci capete către piaţa reglementată şi să direcţioneze o parte din producţia acestui segment că­tre fabricile de procesare. Segmentul fermierilor cu mai puţin de 5 animale acoperă 40% dintr-o piaţă de 2 milioane de capete, dintre care 1,1 milioane sunt vaci de lapte. Intenţia de pe hârtie a ministerului venea în contextul în care anul trecut laptele muls cu mâna nu a mai putut fi vândut, iar peste două luni piaţa europeană a laptelui va elimina sistemul de cote, iar economia locală va fi sub presiunea importurilor.