Ce taxe au de plătit la stat angajaţii şi angajatorii anul acesta, odată cu reducerea CAS la angajator

Autor: Adelina Mihai 06.02.2015
O companie care îşi plăteşte un an­ga­jat cu salariul mediu pe economie, de 2.415 lei brut pe lună, are un cost sa­la­rial total de 2.972 de lei pe lună, care in­clude atât salariul net obţinut de an­gajat, cât şi taxele şi contribuţiile socia­le obli­gatorii pe care trebuie să le plă­tească atât angajatul, cât şi angajatorul.
 
Ziarul Financiar vă prezintă astăzi în detaliu cotizaţiile sociale obligatorii, afe­rente salariaţilor şi angajatorilor (fără impozitul pe salariu de 16% plătit de angajat), aplicabile în anul 2015, pe baza unor informaţii furnizate de către reprezentanţii cabinetului de avocatură Gruia Dufaut.
 
„Pentru 2015, nivelul contribuţiilor sala­riale şi patronale se menţine la cota din decembrie 2014. De reţinut că ultima modificare semnificativă a inter­ve­nit în luna octombrie 2014, când con­tri­buţia la asigurările sociale obligatorii (CAS – contribuţia la fon­dul de pensii) s-a redus cu 5%, până la nivelul actual“, se arată în documentul furnizat de re­pre­zentanţii Gruia Dufaut. Aceştia au mai precizat că, în prezent, salariul mi­nim brut de bază la nivel naţional este 975 de lei, iar câştigul salarial mediu brut prevăzut în bugetul asigurărilor so­ciale publice este de 2.415 lei.
 
De la 1 ianuarie 2015, valoarea sala­riu­lui minim pe economie a crescut de la 900 la 975 de lei brut pe lună. Înce­pând cu luna iulie a acestui an, salariul mi­nim va ajunge la 1.050 de lei brut pe lună, potrivit unei hotărâri lua­te de gu­vern. Acest lucru înseamnă că, pen­tru ca un angajat să fie plătit cu un sala­riu minim începând cu luna iulie, costul to­tal al angajatorului va fi de 1.292, iar an­gajatul va primi „în mână“ doar 777 de lei.