Începe sezonul raportărilor financiare ale companiilor de pe piaţa bursieră

Autor: Ioana Tudor 06.02.2015

Investitorii pe bursa de la Bucureşti vor fi în priză săptămâna viitoare când aproape jumătate din cei 83 de emitenţi de pe BVB îşi vor anunţa rezultatele financiare preliminare pe anul trecut. Cele mai urmărite vor fi companiile care intră în componenţa indicelui de referinţă BET, care include cele mai lichide zece acţiuni listate. Companiile care vor raporta profituri peste aşteptări ar putea avea creşteri semnifica­ti­ve, iar cele care vor dezamăgi ar putea fi penalizate de in­vestitori.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de acţiuni din România, este prima companie din BET care îşi va publica săptămâna viitoare re­zul­tatele pe 2014. Raportul BVB este aşteptat de investitori pe 10 februarie. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de pe bursă a atins anul trecut cel mai ridicat nivel din 2007, de 12,9 mld. lei, cu 15% peste nivelul din 2013, ceea ce ar putea să însemne şi veni­turi mai mari pentru BVB.

Între emitenţii din BET care vor ţine cap de afiş săptă­mâ­na viitoare se numără BRD SocGen, a doua bancă din Ro­mâ­nia după active, care îşi va pre­zenta miercuri rapor­tul fi­nan­ciar pe anul tre­cut. Ban­ca a ra­portat un pro­fit net de 20 mil. lei pe primele no­uă luni, în scă­dere cu 60% faţă de aceeaşi pe­rioadă a anului pre­cedent. În pri­mele no­uă luni din 2013, ban­ca înregistrase un profit net de 51 mil. lei.

WikiZF: Profilul companiei BRD SocGen

La final de săptămână aten­ţia va fi aţintită asupra Băncii Transilvania (TLV), al cărei profit net a urcat cu pes­te 40% în primele nouă luni din 2014, la 338,13 milioane lei. În decembrie anul trecut, Banca Transilvania şi-a anunţat intenţia de preluare a Volks­bank România, o bancă de top zece cu active de circa 13 mld. lei. Tot la final de săptămână sunt aşteptate rezultatele Fondului Proprietatea şi ale Transgaz (TGN), com­panie ale cărei acţiuni au urcat cu 42% anul trecut, susţinute de rezultatele financiare bune raportate în primele nouă luni ale anului trecut. Transgaz a raportat venituri în urcare cu 15%, până la 1,23mld. lei, şi profit de 2,3 ori mai mare, de 374 mil. lei.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Trei dintre SIF-uri îşi vor anunţa rezultatele săptămâna viitoare. SIF Transilvania îşi va publica raportul financiar miercuri, 11 februarie, fiind urmată la final de săptămână de SIF Munteia şi SIF Oltenia.