Kazahii care controlează Petromidia, cea mai mare rafinărie locală, cer economii de 30 mil. dolari în 2015

Autori: Carol Dan , Roxana Petrescu 06.02.2015
Compania KMG International, fosta Rom­petrol Grup, vizează până în 2018 eficientizarea ope­ra­ţiunilor şi reducerea cheltuielilor opera­ţio­nale cu aproximativ 130 mil. dolari, im­pactul esti­mat pentru anul în curs fiind de 30 mi­l. dolari.

Cel mai important activ pe care KMG Inter­national îl deţine pe plan local este rafinăria Petro­midia, singura cu ieşire la Marea Neagră, cea mai mare unitate de procesare a petrolului de pe piaţa locală, cu o capacitate de 5 milioane de tone anual.

Cătălin Dumitru, vicepre­şe­din­tele grupului Rompetrol, spunea recent că pentru anul acesta unul dintre obiectivele se­tate pentru Rompetrol Rafinare (Pe­tromidia) este scăderea costu­rilor de procesare sub pragul de 20 de dolari pe tonă. Anul trecut cos­turile de procesare ale rafi­năriei s-au ridicat la 21,2 dolari pe tonă faţă de 26 de dolari în 2013. Du­mitru spunea că se iau în calcul mai multe măsuri, printre care reducerea con­sumului energetic, creş­terea ran­da­mentului de pro­ducţie, opti­mi­zarea lanţului de apro­vi­zio­nare şi trading, scă­derea costurilor de men­tenanţă, dar şi o regân­dire a organizării pe partea de resurse umane.

KMG International nu a publicat încă rezul­ta­tele pentru anul 2014 pentru rafinăria Pe­tro­midia. În primele nouă luni ale anului trecut însă pierderile operaţionale raportate de companie au fost de peste două ori mai mici faţă de pe­rioada similară din 2013, de 91,7 milioane de lei (21 de milioane de euro).