Doar jumătate din companiile deţinute de stat sunt listate la bursă

Autor: Radu Bostan 06.02.2015
Creşterea acţiunilor Romgaz, Electrica sau Transelectrica a adus un randament acţionarului majoritar - statul - de 9% anul trecut. Listarea Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa sau a RA-APPS ar dezgheţa activele publice şi ar înviora bursa.
 
Statul are o „avere“ de 5 miliarde de euro plasată în companiile de pe bursă, fiind astfel cel mai mare „investitor“ de pe piaţa de capital. Dar ca nivel al afacerilor, societăţile listate reprezintă numai jumătate din for­ţa cumulată a companiilor publice, de 10 miliarde de euro.
 
Continuarea programului de listări ar mai putea aduce astfel încă 4-5 miliarde de euro pe bursă. Astfel, aducerea la cota bursei a Regiei Autonome a Protocolului de Stat, care are afaceri de doar 44 de milioane de euro, dar deţine active fixe la valoare contabilă de 860 de milioane de euro, ar aduce trans­parenţă şi ar dezgheţa activele imobiliare ale uneia dintre cele mai valoroase companii aflată astăzi la discreţia politicienilor.
 
ZF a realizat un exerciţiu, în care statul român este un investitor institu­ţional care administrează averea în numele a 20 de milioane de deponenţi, adică cetăţenii.
 
Portofoliul statului valora la sfâr­şitul anului trecut pe piaţă 22,4 miliarde de lei, concentrând 17% din în­treaga capitalizare a bursei de la Bucureşti.