Investiţii de 174,5 mil. lei la Constanţa în 2015, cu 22% sub 2014

Autor: Andrei Cîrchelan 09.02.2015

Constanţa, reşedinţa celui mai bogat judeţ din estul României, şi-a calculat investiţii de 175 milioane de lei anul acesta, în scădere puternică faţă de anul anterior, după ce banii veniţi din fonduri europene se reduc la jumătate.

Pentru 2015, primăria Constanţei estimează venituri de 684 milioane de lei şi cheltuieli de 736 milioane de lei. Nivelurile sunt apropiate celor din anul anterior, dar suma alocată cheltuielilor pentru dezvoltare s-a redus de la 224 milioane de lei la 175 milioane de lei. Scăderea cheltuielilor pentru dezvoltare vine pe un fundal în care anul acesta ar trebui să fie finalizate o serie de proiecte începute în anii anteriori şi finanţate cu fonduri europene.

În aprilie vine termenul de finalizare pentru reabilitarea Parcului Seniorilor şi o parcare de şapte etaje în Mamaia, proiecte cu o investiţie totală de 19 milioane de lei. Ulterior, în iunie, ar trebui finalizate reabilitarea zonei pietonale din centrul istoric al oraşului şi promenada turistică din Mamaia, cu o investiţie cumulată de 107 milioane de lei, iar în iulie e deadline-ul pentru amenajarea zonei de acces în Portul Turistic, un proiect în valoare totală de 46 milioane de lei.

Toate aceste investiţii, începute în 2012 şi 2013, au fost finanţate în marea majoritate cu fonduri europene, iar acum intră în ultima etapă, astfel că sumele venite de la Uniunea Europeană se reduc pentru Constanţa anul acesta de la 81 milioane de lei la 38 milioane de lei. Fără aceste sume, bugetul de investiţii al municipiului Constanţa a avut o reducere de doar 4%, de la 143 milione de lei la 137 milioane de lei.

Cazinoul, restaurat de guvern cu 42 mil. lei

La începutul anului, Ministerul Dezvoltării a aprobat documentaţia pentru consolidarea Cazinoului din Constanţa, pe care l-a preluat de la consiliul local în decembrie anul trecut. Investiţia, estimată de minister la 9,5 milioane de euro (42 mil. lei), va dura 24 de luni odată ce au fost contractate lucrările.

În paralel, pentru a continua să tragă bani din fonduri europene, primăria Constanţei plănuieşte să demareze anul acesta proiecte majore care vor presupune o investiţie totală de 96 milioane de lei, cel mai mare dintre acestea fiind legat de Parcul Tăbăcărie, unde primăria vrea să investească 37 milioane de lei în „diversificarea activităţilor de agrement”.

Un alt proiect major de investiţii este reabilitarea iluminatului public în localităţile din zona metropolitană Constanţa, unde investiţia s-ar ridica la 32 milioane de lei.

Bugetul va intra pe 13 februarie în consiliul local, unde 15 din 29 de consilieri sunt social-democraţi, colegi de partid ai primarului Radu Mazăre.