200 de investitori au profitat de ieftinirea acţiunilor FP

Autor: Roxana Pricop 09.02.2015

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat luna ianuarie cu 8.508 de acţionari, cu 202 mai mulţi decât la începutul anului, semn că investitorii au profitat de scăderea acţiunilor pentru a cumpăra acţiuni la fond.

În ianuarie, acţiunile FP au scăzut cu aproape 7%, trase în jos de evoluţia acţiunilor Petrom, care deţin cea mai importantă pondere în portofoliul FP şi care au scăzut cu peste 11% luna trecută din cauza ieftinirii barilului de petrol. Luna trecută, fondul a înregistrat cea mai mare creştere lunară a numărului de acţionari din ultimul an.

Cei mai mari acţionari ai FP sunt fondurile străine de investiţii care deţin 52% din capitalul social subscris şi vărsat al fondului, potrivit raportării lunare emise de fond. Investitorii locali persoane fizice deţin circa 20% din acţiunile fondului.

Urmează fondurile de investiţii locale, printre care se numără fondurile de pensii, SIF-urile şi fondurile mutuale, care deţin împreună 11,14% din capitalul fondului. În urma răscum­părărilor de acţiuni, Fondul Pro­prietatea a ajuns să deţină 8% din acţiunile proprii.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

În AGA din 21 ianuarie, acţionarii FP au aprobat o nouă distribuţie de capital de 0,05 lei/acţiune prin reducerea valorii nominale a acţiunii şi cel de-al cincilea program de răscumpărări, ce vizează achiziţia a aproximativ 227 mi­lioane de acţiuni.

Analiştii recomandă achiziţiile de acţiuni la Fondul Proprietatea. Ei se aşteaptă ca fondul să accelereze vânzările de active din portofoliu în acest an pentru a atinge ţinta de 15% la discountul de tranzacţionare.

Acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionează în prezent la o cotaţie de 0,84 lei/titlu, cu 30% mai puţin decât valoarea unitară a activului net.

Fondul are o capitalizare bursieră de 10,47 mi­liarde de lei, faţă de active nete de 13,2 miliarde de lei la finalul anului trecut.