Istoria băncii HSBC, care face obiectul celui mai înalt caz de evaziune fiscală, prin care au fost ascunşi bani inclusiv din România

Autor: Sebastian Tănase 09.02.2015

Grupul britanic HSBC Holdings, al doilea mare conglomerat bancar din lume ca active, este o multinaţională ce activează în domeniul bancar şi financiar, cu sediul la Londra, Marea Britanie. Compania a fost fondată în anul 1865 de către bancherul de origine scoţiană Thomas Sutherland sub numele de Corporaţia Bancară din Shanghai şi Hong Kong (HSBC), de unde îşi atribuie iniţialele, şi funcţionează în regim de companie de holding. În 1991instituţia îşi schimbă numele în HSBC Holdings.

HSBC Private Bank, filiala eleveţiană a băncii britanice HSBC, a obţinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzând şi familii regale şi miliardari influenţi.

Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elveţiană a ajutat peste 100.000 de indivizi şi companii din 200 de ţări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor, transmite Bloomberg.

În scandalul HSBC apare şi numele României, unde sunt 219 clienţi HSBC, cu depuneri în valoare totală de 1,3 miliarde de dolari. Cea mai mare sumă pe care o deţine un client din România la HSBC este de 829,1 milioane de dolari, însă numele clientului respectiv nu este cunoscut în prezent, potrivit datelor publicate de International Consortium for Investigative Journalism (ICIJ).

Instituţia financiară angajează aproximativ 255.000 de persoane în peste 6.600 de divizii din 80 de ţări aflate pe toate cele şase continente, având peste 60 de milioane de clienţi la nivel global. În decembrie 2013, valoarea totală a activelor era de aproximativ 2.700 de miliarde, dintre care peste jumătate în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Banca este listată pe bursa de la Hong Kong precum şi pe cea de la Londra şi face parte din indexul Hang Seng (China) şi FTSE 100 (Marea Britanie) şi este este organizată în patru arii de operare: Servicii bancare comerciale, servicii de banking pentru pieţele globale (investment banking), servicii bancare retail şi administrarea averilor, şi servicii globale pentru private banking. HSBC are o capitalizare de aproape 124 miliarde de lire sterline.

Grupul HSBC a fost implicat în mai multe cazuri în care a fost acuzat de spălare de bani, cel mai recent fiind cazul Argentinei din martie 2013 în care autoritatea fiscală a statului acuză conglomeratul că a folosit documente şi conturi false pentru a evita plata taxelor şi a albi bani. De asemenea, în iunie 2013 o anchetă a unei agenţii media din India a descoperit că anumiţi angajaţi ai HSBC au fost înregistraţi pe suport video în timp ce promiteau să spele “bani negri”. În urma descoperirii făcute banca a concediat angajaţii cu pricina şi a demarat o anchetă internă.

În decembrie 2012, HSBC a fost penalizată cu 1,9 miliarde de dolari, cea mai mare amendă posibilă conform Actului Secretului Bancar, pentru încălcarea legilor SUA care protejează sistemul financiar american, în urma unor alegaţii care susţin că banca ar fi albit 881 de milioane de dolari proveniţi de pe urma afacerilor cu droguri a unor carteluri internaţionale şi ar fi facilitat tranzacţii de 660 de milioane de dolari cu ţări restricţionate de legea americană. Conform actului “ Divizia americană a eşuat, de asemenea, să monitorizeze peste 670 de miliarde în transferuri bancare şi peste 9,4 miliarde în achiziţii de dolari de la filialele din Mexic.” 

În 1980, HSBC achiziţionează 51% din acţiunile Midland Bank urmând ca în  1992, preşedintele HSBC Holdings, William Purves alături de CEO-ul Midland Bank, să anunţe oficial una dintre cele mai mari fuziuni ale momentului, HSBC  preluând astfel toate operaţiile financiare ale Midland pentru a face faţă competeţiei din partea Lloyds Bank.

În 1993, sediul central al HSBC Holdings se mută din Hong Kong la Londra ca urmare a termenilor stabiliţi în contractul de achiziţie a Midland Bank.


În decembrie 2004, HSBC cumpără într-un joint venture divizia de servicii financiare a Marks & Spencer Group pentru 763 de milioane de lire sterline (1.1 miliarde dolari).

În septembrie 2008 grupul HSBC Holdings a anunţat că va fuziona cele două bănci private din elveţia , HSBC Guyerzeller şi HSBC Private Bank, pentru a crea o nouă entitate legală condusă de CEO-ul HSBC Private Bank, Alexandre Zeller.