Proprietarii Cărtureşti deschid o librărie pe 1.000 de metri pătraţi într-o clădire istorică din centrul Capitalei

Autor: Mirabela Tiron 09.02.2015

Proprietarii lanţului Cărtureşti vor deschide pe 12 februarie o librărie nouă într-o clădire monument din centrul istoric al Capitalei, numit㠓Cărtureşti Carusel”, ce se va întinde pe 1000 de metri pătraţi. Valoarea investiţiei nu a fost făcută publică.  “Situată pe strada Lipscani, la numărul 55, librăria se desfăşoară pe şase niveluri însumând 1000mp. Cărtureşti Carusel este un experiment de locuire culturală a centrului vechi, oferind un spaţiu pentru lectură, socializare şi explorare artistică a inimii oraşului. Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol şi o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregăteşte să spună o nouă poveste pe o stradă cu o vibrantă tradiţie comercială”.

Clădirea în care va funcţiona librăria datează din secolul al XIX-lea şi a intrat  în posesia celebrei familii de bancheri Chrissoveloni în 1903, iar în perioada comunistă a fost confiscată şi transformată în magazinul Familia. După 1990, imobilul a fost recuperat şi reabilitat de proprietarul actual, Jean Chrissoveloni, potrivit oficialilor Cărtureşti. “Ne-am structurat propunerea în jurul ideii de comunicare între vechi şi nou. Folosind un limbaj contemporan, am redus la minim elementele cromatice pentru a lăsa loc jocului de lumini şi umbre generat de luminatorul central. Forma sinuoasă şi diafană a supantelor generează dinamică şi adaugă ritmicităţii şi simetriei clădirii un caracter ludic, asemenenea unui carusel în mişcare," au declarat reprezentanţii Square One, care s-au ocupat de amenajarea spaţiului.

Lanţul Cărtureşti, afacere pornită în 2000 de doi antreprenori locali, Nicoleta Dumitru şi Şer­ban Radu, a vândut în 2014 un mi­lion de cărţi, atât ti­tlu­ri ro­mâ­neşti, cât şi carte de import, bu­sinessul librăriilor fiind de circa 11 milioane de euro.