Producătorul de lactate Prodlacta rămâne pe bursă

Autor: Ioana Tudor 09.02.2015

​Acţionarii producătorului de lactate Prodlacta Braşov (simbol bursier PRAE), companie listată pe piaţa RASDAQ, au decis ca societatea să facă demersurile pentru transferul pe sistemul alternativ de tranzacţionare al bursei de la Bucureşti. Piaţa RASDAQ se va desfiinţa la finele lunii octombrie, iar firmele listate aici trebuie să hotărască dacă se delistează sau dacă se transferă la cota bursei sau pe ATS.

Luna februarie este decisivă pentru multe companii de pe RASDAQ. O parte din firmele mari listate aici, precum transportatorul fluvial Navrom şi Bega Turism, au hotărât să părăsească bursa, iar altele sunt aşteptate să îşi hotărască drumul.

Prodlacta este controlată de grupul JLC (Jardan Lapte Company), principalul jucător de pe piaţa lactatelor din Republica Moldova, deţinut de Vladimir Jardan. Grupul controlează 58,5% din companie prin intermediul firmelor JLC Chişinău şi JLC Germany. Circa 13,5% din acţiuni sunt deţinute de Asociaţia Salariaţilor şi Membrilor Conducerii, iar peste 22% aparţin altor investitori de la bursă.

Prodlacta a ieşit din insolvenţă în luna mai 2013, după ce pierderile cumulate în anii anteriori au făcut compania să îşi declare insolvenţa în 2011. Conducerea producătorului de lactate spune că a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de peste 41 milioane de lei (9,3 mil. euro), în creştere cu circa 60% faţă de rulajul din anul anterior. Pentru acest an, compania îşi propune consolidarea vânzărilor şi trecerea pe profit.

Acţiunile PRAE s-au tranzacţionat cel mai recent pe 4 februarie, la preţul de 0,61 lei/unitate, în scădere cu 44,5%. La această referinţă compania are o capitalizare bursieră de 23,4 mil. lei.