Un cont de 829 mil. dolari şi unsprezece români implicaţi în cel mai mare scandal de evaziune din Elveţia

Autori: Florentina Dragu , Andrei Cîrchelan 10.02.2015

Un scandal de evaziune legat de conturile bancare secrete din Elveţia a scos la iveală că la HSBC Private Bank, filiala elveţiană a băncii britanice HSBCE, sunt circa 220 de clienţi cu legături cu România, aceştia au conturi în valoare totală de 1,3 miliarde de dolari, iar cel mai mare dintre conturi conţinea 829 milioane de dolari.

Dintre cei 220 de clienţi, 11 sunt ro­mâni, însă detaliile despre titularii con­tu­rilor legate de România nu sunt cunoscute.

Potrivit unui raport al International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) din Washington, HSBC Private Bank din Elveţia, a obţinut profituri im­portante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzând şi familii regale sau miliardari.

HSBC a ajutat peste 100.000 de indi­vizi şi companii din 200 de ţări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor, transmite Bloomberg.

În funcţie de suma totală depozitată de clienţi în conturile HSBC din Elveţia în perioada 2006-2007, România ocupă locul 39 din 203 ţări, valoarea conturilor româ­nilor pe care instituţia bancară le-ar fi ţinut secrete fiind de circa 1,3 mld. dolari, con­form raportului. Investigaţia ICIJ are la bază o listă de clienţi ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituţia în 2008.

Clienţii elveţieni au depozitat cele mai mari sume în conturile HSBC în 2006-2007, valoarea totală a depozitelor însu­mând 31,2 mld. dolari, urmaţi de clienţi cu legături în Marea Britanie (21,7 mld. dolari), Venezuela (14,8 mld. dolari), SUA (13,4 mld. dolari), Franţa (12,5 mld. dolari) şi Israel (10 mld. dolari).

În funcţie de numărul deponenţilor, România se află pe locul 62 în clasamentul ICIJ, cu 219 clienţi, încadrată de Luxem­burg (222 clienţi) şi Insulele Cayman (212 clienţi). Topul este condus de Elveţia, cu 11.235 de clienţi cu legături în această ţară, Franţa (9.187 clienţi), Marea Britanie (8.844 clienţi) şi Brazilia (8.667 clienţi).

Majoritatea datelor privind numărul de deponenţi se referă la perioada 1988-2007.

Lista deponenţilor care aveau conturi deschise la HSBC la finele anului 2007 include nume ale unor traficanţi de diamante aflaţi în urmărire internaţională, precum Mozes Victor Konig sau Kenneth Lee Akselrod, oligarhul rus Gennadi Timchenko, care are legături strânse cu preşedintele Vladimir Putin şi care a intrat în vizorul autorităţilor din SUA după ce Rusia a anexat Crimeea, dar şi traficanţi de droguri, ambasadori şi politicieni sau persoane suspectate de terrorism, potrivit Bloomberg.

 

Cine este HSBC

HSBC Holdings, al doilea cel mai mare grup bancar din lume ca active, este o multinaţională englezească ce activează în domeniul bancar şi financiar, cu sediul la Londra, Marea Britanie. Compania a fost fondată în anul 1865 de către bancherul de origine scoţiană Thomas Sutherland sub numele de Corporaţia Bancară din Shanghai şi Hong Kong (HSBC), de unde îşi atribuie iniţialele, şi funcţionează în regim de companie de holding. În 1991instituţia îşi schimbă numele în HSBC Holdings.

Instituţia financiară angajează aproximativ 255,000 de persoane în peste 6,600 de divizii din 80 de ţări aflate pe toate cele şase continente, având peste 60 de milioane de clienţi la nivel global. În decembrie 2013, valoarea totală a activelor era de aproximativ 2,7 mii de miliarde, dintre care peste jumătate în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Banca este listată pe bursa de la Hong Kong precum şi pe cea de la Londra şi face parte din indexul Hang Seng (China) şi FTSE 100 (Marea Britanie) şi este este organizată în patru arii de operare: Servicii bancare comerciale, servicii de banking pentru pieţele globale (investment banking), servicii bancare retail şi administrarea averilor, şi servicii globale pentru private banking. În 2014, HSBC a avut o capitalizare de aproape 103 miliarde de lire sterline şi era a doua cea mai mare companie listată pe bursa de la Londra după Royal Dutch Shell.

Grupul HSBC a fost implicat în mai multe cazuri în care a fost acuzat de spălare de bani, cel mai recent fiind cazul Argentinei din martie 2013 în care autoritatea fiscală a statului acuză conglomeratul că a folosit documente şi conturi false pentru a evita plata taxelor şi a albi bani. De asemenea, în iunie 2013 o anchetă a unei agenţii media din India a descoperit că anumiţi angajaţi ai HSBC au fost înregistraţi pe suport video în timp ce promiteau să spele ìbani negriî. În urma descoperirii făcute banca a concediat angajaţii cu pricina şi a demarat o anchetă internă.

În decembrie 2012, HSBC a fost penalizată cu 1,9 miliarde de dolari, cea mai mare amendă posibilă conform Actului Secretului Bancar, pentru încălcarea legilor SUA care protejează sistemul financiar american, în urma unor alegaţii care susţin că banca ar fi albit 881 de milioane de dolari proveniţi de pe urma afacerilor cu droguri a unor carteluri internaţionale şi ar fi facilitat tranzacţii de 660 de milioane de dolari cu ţări restricţionate de legea americană. Conform actului „Divizia americană a eşuat, de asemenea, să monitorizeze peste 670 de miliarde în transferuri bancare şi peste 9,4 miliarde în achiziţii de dolari de la filialele din Mexic.“ 

În 1980, HSBC a achiziţionat 51% din acţiunile Midland Bank urmând ca în  1992, preşedintele HSBC Holdings, William Purves alături de CEO-ul Midland Bank, să anunţe oficial una dintre cele mai mari fuziuni ale momentului, HSBC  preluând astfel toate operaţiile financiare ale Midland pentru a face faţă competeţiei din partea Lloyds Bank.

În 1993, sediul central al HSBC Holdings se mută din Hong Kong la Londra ca urmare a termenilor stabiliţi în contractul de achiziţie a Midland Bank.

În decembrie 2004, HSBC cumpără într-un joint venture divizia de servicii financiare a Marks & Spencer Group pentru 763 de milioane de lire sterline (1.1 miliarde dolari).

În septembrie 2008 grupul HSBC Holdings a anunţat că va fuziona cele două bănci private din elveţia , HSBC Guyerzeller şi HSBC Private Bank, pentru a crea o nouă entitate legală condusă de CEO-ul HSBC Private Bank, Alexandre Zeller.

 

HSBC în România

În România, HSBC a avut o prezenţă discretă în operaţiile comerciale şi financiare. Acum un deceniu s-a arătat interesată de Banca Ţiriac, cel puţin la nivel declarativ.

De-a lungul a două decenii, HSBC a împrumutat o parte din companiile de stat printre care şi aeroportul Otopeni.

De asemenea, divizia de imobiliare a conglomeratului a cumpărat acum câţiva ani o parte din proiectul Doraly din Bucureşti asociindu-se astfel cu omul de afaceri Gheorghe Iaciu.