Masterplanul pentru transporturi, varianta finală: 1.301 km de autostrăzi până în 2030, inclusiv pe rutele Sibiu-Piteşti, Bacău-Paşcani şi centura Capitalei

Autor: Andreea Neferu 10.02.2015

Varianta finală a masterplanului general de transport, care stabileşte priorităţile României în materie de infrastructură de transport până în 2030, include 1.301 km noi de autostradă, cu 645 km în plus faţă de varianta iniţială, prezentată în toamna anului trecut.

Aeroportul Băneasa, cel mai vechi din România, ar putea reveni pe lista de priorităţi a Transporturilor. Masterplanul îl pune pe "lista de intervenţii"

Masterplanul de transport: investiţii de 19 mld. euro în căile ferate. 425 km de cale ferată vor fi electrificaţi

Printre autostrăzile noi care vor figura în masterplan se numără Sibiu-Piteşti, Bacău-Paşcani, Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni şi Tîrgu Mureş-Târgu Neamţ.

De asemenea, masterplanul include o autostradă în jurul Capitalei (sub formă de centură), dar şi un drum expres între autostrada Bucureşti-Ploieşti şi aeroportul Henri Coandă, potrivit unor documente puse la dispoziţie de Ministerul Transporturilor. 

În total, masterplanul include 1.301 km autostradă şi 1.878 km de drum expres, la care se adaugă 3.147 km de drumuri trans regio şi euro trans şi 67 de variante de ocolire.

Investiţia în sectorul rutier din masterplan se va ridica la 26,5 mld. euro, din care peste jumătate din bani vor merge în autostrăzi.