Arhitect şef: Investiţii de 40 mil. euro în 40 de proiecte de apartamente în Sectorul 3 din Capitală

Autor: Liviu Iancu 11.02.2015

"A crescut mult numărul cererilor de autorizare depuse de către societăţi de construcţii sau developeri români, dar şi câţiva străini, pentru construcţii care să se situeze undeva la regimul de înălţime 4-6 etaje, cu apartamente şi spaţii comerciale la parter. Investiţii care se situează, ca valoare, între 0,7 şi 1,5 milioane de euro pe bucată. Sunt foarte multe terenuri care în ultimii şapte ani nu au fost vândute, ori din cauza unui preţ prohibitiv, ori pentru că din calculele economice, investiţiile care s-ar fi realizat n-ar fi adus profitul scontat, dar care acum s-au vândut", a spus Dumitraşcu.

El a afirmat că peste 40 astfel de terenuri au fost vândute în ultima jumătate de an, pentru ele fiind solicitate deja certificate de urbanism. Majoritatea acestora presupun construcţia de blocuri de apartamente.

În ultimii 7 ani, spune arhitectul, nu s-au vândut aproape deloc astfel de terenuri în Sectorul 3 al Capitalei.

"S-au vândut maxim câteva pe an, le numărai pe degete. Chiar în condiţiile mult mai restrictive în ceea ce priveşte autorizarea, când nu se mai pot obţine atăţia metri pătraţi construiţi pe suprafaţa de teren, aceste terenuri care nu au fost vândute din 2007-2008, acum s-au vândut cu nişte preţuri rezonabile (350-500 euro metrul pătrat), iar dezvoltatorii şi-au făcut business planurile şi proiectele astfel încât să aibă un profit rezonabil, nu de 300% cum erau obişnuiţi", a mai spus el.

Potrivit arhitectului, valoarea însumată a proiectelor va depăşi 40 de milioane de euro.

Vor fi construite, astfel, în jur de 1.500 - 2.000 de apartamente, în condiţiile în care în fiecare dintre anii de după 2008 se construiau în Sectorul 3 cel mult câteva sute de apartamente.