Video ZF LIVE. Profesor la Facultatea Construcţii Iaşi: Majoritatea studiilor de fezabilitate pentru autostrăzi se fac în birou, fără foraje pe teren

Autor: Roxana Rosu 12.02.2015

Studiile de fezabilitate pentru autostrăzi se câştigă la preţuri foarte mici, la doar 15-20% din valoarea initiala estimată de beneficiar, şi în majoritatea cazurilor analizele se fac în birou, fără studii geotehnice reale, fără foraje sau calcule reale pentru piloni, poduri, etc, a declarat la ZF Live Nicolae Boţu, profesor în cadrul Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii Iaşi. 

« La Sibiu-Piteşti, studiul de fezabilitate iniţial a costat 2,5 milioane euro. La banii ăştia nu poţi face un studiu real. Noul studiu se va face cu 6,5 milioane euro, o sumă mai aproape de realitate, 60% din valoarea estimată de beneficiar. La Tg Mureş-Iaşi studiul a avut doar trei foraje, foarte puţin », a spus Boţu.

El apreciază că autostrada Piteşti-Sibiu va fi prima realizată, în condiţiile în care pentru Comarnic-Braşov constructorul nu găseşte încă finanţare.

Urmăriţi înregistrarea emisiunii ZF Live de joi, 12 februarie.