Broker Cluj a încheiat anul cu pierderi de 2,7 mil. lei

Autor: Ioana Tudor 16.02.2015
Firma de intermediere financiară Broker Cluj (simbol bursier BRK) a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 7,7 milioane de lei, în urcare cu peste 41% comparativ cu rulajul obţinut în 2013. Compania şi-a dublat pierderile anul trecut, la 2,7 milioane de lei, în condiţiile în care veniturile din inves­tiţiile proprii s-au ajustat puternic cu peste 60%.
 
Activitatea de bază a SSIF Broker, singura din breaslă listată pe bursă, este structurată pe două segmente: servicii de brokeraj şi administrarea portofoliului propriu de active financiare. Creş­terea cu 41% a veniturilor din exploatare la 7,7 mil. lei şi diminuarea cu 1,7% a cheltuielilor pe acest segment au ajutat societatea să îşi reducă pierderile din activitatea de bază cu 33%, la 4,8 mil. lei. Veniturile financiare ale Broker Cluj s-au redus însă cu 60%, până la 8,9 mil. lei, într-un ritm mai accelerat decât diminuarea cheltuielilor, ceea ce a dus la înjumătăţirea profitului financiar la puţin peste 2 mil. lei.
 
La capitolul cheltuieli, cele mai mari creşteri au fost înregistrate de cele cu despăgubirile, care au avansat cu 39%, la 5,9 mil. lei, şi de costurile cu prestaţiile externe, care au ajuns la 6,1 mil. lei, în urcare cu 21% faţă de 2013. În ultimii ani Broker Cluj a plătit despăgubiri către sute de clienţi fraudaţi în perioada 2005-2008 de o fostă directoare a agenţiei din Deva. Doar în ultimii doi ani, societatea a plătit circa 10 mil. lei pentru soluţionarea pe cale amiabilă a laturii civile din dosarul penal deschis în acest caz.