Profitul Mecanica Ceahlău a crescut de cinci ori în 2014

Autor: Ioana Tudor 16.02.2015

Diminuarea cu 26% a cheltuielilor operaţionale a ajutat producătorul de utilaje agricole Mecanica Ceahlău (simbol bur­sier MECF) să îşi majoreze anul trecut de peste cinci ori profitul net, până la 4,4 milioane de lei. Compania a înre­gistrat venituri din exploatare de 24,1 mil. lei în 2014, în scădere uşoară faţă de anul anterior, în timp ce cheltuielile ope­raţionale s-au redus cu 26%, la 19 mil. lei. Anul trecut com­pania a lansat patru produse noi şi a deschis în localitatea Afumaţi din judeţul Ilfov primul showroom, în parteneriat cu unul dintre distribuitorii săi de produse.

„Eficientizarea sem­­ni­ficativă a com­paniei se datorează în principal strategiei de dezvoltare elaborate de echipa care a preluat managementul Mecanica Ceahlău la începutul anului 2014 şi care a decis trecerea companiei printr-un proces de modernizare a fluxurilor de producţie, consolidarea forţei de vânzări şi modernizarea portofoliului istoric de produse“, potrivit unui comunicat la companiei.

Compania a încheiat anul trecut cu datorii de 7,3 mil. lei, cu 54% mai mari faţă de anul anterior, din care 4,4 mil. lei erau datorii curente. Compania avea numerar de 4,3 mil. lei în conturi la finalul anului.

Pentru 2015 societatea are în plan să deschidă şi alte showroom-uri, iar recent a semnat un parteneriat cu producătorul austriac de tractoare CNH Industrial pentru a distribui în România tractoarele Steyr.

Mecanica Ceahlău este controlată de SIF Moldova cu peste 60% din capitalul social. Acţiunile MECF au închis şedinţa bursieră de vineri în scădere uşoară la 0,11 lei/unitate. La această referinţă compania are o capitalizare de 27,1 mil. lei.