Profiturile SIF-urilor au scăzut cu 40% în ianuarie. Fondul Proprietatea a raportat o pierdere record pe Petrom

Autor: Roxana Pricop 16.02.2015

Patru SIF-uri au raportat în ianuarie profituri cumulate de 30 milioane de lei, în scă­dere cu 40% faţă de acelaşi interval al anului trecut. SIF Banat-Crişana (SIF1) este lider de pluton cu un câştig lunar de 15 milioane de lei. Fondul Proprietatea a încheiat ianuarie cu cea mai mare pierdere lunară, de 500 mil. lei, din cauza deprecierii înregistrate de part­i­ci­paţia deţinută la OMV Petrom.

Debutul în 2015 a fost diferit pentru SIF-uri: unele dintre ele au reuşit să îşi crească profitul (SIF Moldova) sau să intre pe profit (SIF Muntenia), în timp ce pentru altele (SIF Banat-Crişana şi SIF Oltenia) luna ianuarie a însemnat un câştig mai mic decât în ianuarie 2014. SIF Transilvania îşi va publica în zilele următoare raportul pe ianuarie.

Cel mai mare câştig, de 15,1 mil. lei, a fost raportat în ianuarie de SIF Banat-Cri­şana. Rezultatul este cu aproape 70% sub profitul din luna ia­nuarie 2014 când societatea a câştigat 48 mil. lei din vânzarea de acţiuni la BRD. Activele SIF1 au crescut cu 1%, până la 1,62 miliarde de lei, susţinute de apre­cierea acţiunilor Banca Transil­vania (TLV), care la 30 septembrie 2014, ocu­pau primul loc în portofoliul SIF-ului, cu o pondere de aproape 13% din acti­ve. Acţiunile TLV au crescut cu 10% în ia­nuarie. Astfel, SIF1 a devenit cea mai mare dintre cele cinci SIF-uri după va­loa­rea activelor nete.

Pe bursă însă, SIF1 este evaluată cu un discount de circa 50% din activul net, cel mai mare discount de tranzacţionare dintre SIF-uri. În cazul fondurilor închise de inves­tiţii, aşa cum sunt SIF-urile, discountul de tranzacţionare arată percepţia in­vesti­torilor despre mana­gement. Cu cât dis­countul e mai ridicat, cu atât percepţia este mai pesimistă.