Banca Transilvania a ajuns cea mai profitabilă bancă într-un sistem bancar românesc care a avut pierderi de aproape 1 mld. euro anul trecut

Autori: Ciprian Botea , Cristian Hostiuc 16.02.2015

Tot sistemul bancar românesc raportează pentru 2014 o pierdere de nu mai puţin de 4,3 miliarde de lei (circa un  miliard de euro) n În 2008 sistemul bancar românesc avea un câştig de 4,6 miliarde de lei (peste un miliard de euro).

Banca Transilvania (BT) a ajuns cea mai profitabilă bancă din România, depăşind Raiffeisen la milimetru, într-un sistem bancar unde pierderile sunt la ordinea zilei, iar creşterea de business se lasă aşteptată

Banca din Cluj, numărul 3 de pe piaţă, a raportat pentru anul trecut un profit net de 448 mil. lei (100 de milioane de euro), în creştere cu 20%, în timp ce Raiffeisen Bank a anunţat un câştig de 97 de milioane de euro, în scădere cu 3 mi­lioane de euro faţă de anul precedent.

Tot sistemul, format din aproape 40 de bănci, a raportat pentru anul trecut, conform datelor pre­li­mi­nare, o pierdere de nu mai puţin de 4,36 mi­liarde de lei (aproape 1 mi­liard de euro), numărul băn­cilor care pierd sânge de­păşindu-l pe cel al insti­tu­ţiilor care reuşesc să facă bani.

În 2008, sistemul ban­car românesc duduia, ra­por­tând un profit de 4,68 miliarde de lei (peste un miliard de euro), din care BRD, a doua bancă din sistem, avea un câştig de 1,3 miliarde de lei, iar Banca Transilvania con­semna un câştig de 398 de milioane de lei.

Odată cu venirea crizei, multe credite acordate pe bandă rulantă în perioada de boom au pocnit, iar BRD a intrat pe pierdere, rapor­tând pentru 2012 un minus de 332 de milioane de lei, iar pentru 2013 o pierdere de 385 de milioane de lei.

După cei doi ani groaznici, BRD a raportat pentru 2014 un câştig net de 43 de milioane de lei (aproape 10 milioane de euro), de zece ori mai puţin decât profitul Băncii Transilvania.