Producătorul agricol West Land Company Timişoara vrea să extindă capacitatea de stocare cu 80% în următorii ani

Ziarul Financiar 17.02.2015

West Land Company, firmă care are în exploatare 1.850 hectare în judeţul Timiş, are în plan extinderea capacităţii de stocare cu 80% în următorii ani, în paralel cu continuarea achiziţiei de terenuri agricole.

Compania a încheiat anul trecut cu afaceri de 4,1 milioane euro, în creştere cu 10% faţă de anul anterior, în condiţiile în care 90% din producţia de cereale merge la export, în Italia, Austria sau Germania.

Din totalul culturilor, 50% sunt culturi de porumb, 40% de grâu şi 10% soia.

“Producţia obţinută o depozităm în totalitate în depozitele proprii care au o capacitate de 15.600 tone. Producţia urmează un traseu tehnologic prin care se selectează, se usucă, se răceşte până la 13 grade Celsius, după care se păstrează în funcţie de contractele pe care le avem până la livrare”, a spus Ion Arsinte, proprietarul West Land Company, care a început afacerea cu un tractor şi un teren de 60 de hectare.

În prezent, din producţia totală, doar 10% ajunge pe piaţa internă.

În ultimii ani, firma a investit în extinderea capacităţii de stocare, accesând un proiect FEADR M123 în valoare totala de patru milioane euro pentru construirea unor silozuri cu o capacitate de stocare de 15.600 tone şi a unui uscător de cereale.

În plus, având în vedere concurenţa locală pe fondul funciar, compania a investit în achiziţia de terenuri agricole, având în acest moment în proprietate 290 hectare.

Alte proiecte derulate în ultimii ani au vizat achiziţia de utilaje agricole, cu scopul optimizării fluxului tehnologic de producţie şi a costurilor.

“Pentru 2015, avem în derulare câteva investiţii în parcul de utilaje prin care dorim să ne reducem timpul de execuţie a lucrărilor agricole, cât şi o reducere a combustibilului utilizat fapt pentru care am importat din SUA o serie de utilaje ce lucrează minimum tillage (turbodisc Great Plains 10m lăţime, discovator Great Plains 12m, ecolotiger Case 5,8m)”.

Ca surse de finanţate, West Land Company a apelat atât la fonduri proprii, cât şi la credite de investiţii şi leasing de utilaje.

Astfel, pentru extinderea capacităţii de stocare, firma a accesat un credit de 600.000 euro, în timp ce achiziţia de terenuri a fost acoperită, din 2011 în prezent, din două credite BRD în valoare totală de 470.000 euro.

“Atunci când eram la începutul afacerii noastre, am avut un moment sensibil în care am plătit un avans pentru un teren după ce am avut o discuţie cu o altă bancă din România care ne-a dat asigurări că nu va fi nicio problemă în asigurarea cofinanţării, dar cu o săptămână până la atingerea maturităţii termenului de plată, ne-a înştiinţat că nu pot să ne finanţeze proiectul. După acest moment, am apelat la BRD, prin care, datorită unor directori cu viziune, în şase zile am avut finanţarea, fiind momentul de plecare pentru o colaborare intensă în anii ce au urmat”, spune Ion Arsinte.