Comenzile la jumătate au adus Retrasib pe pierderi anul trecut

Autor: Ioana Tudor 18.02.2015

Producătorul de transformatoare electrice Retrasib Sibiu (RTRA), controlat de compania germană SGB-Smit International, a încheiat anul 2014 cu pierderi de 5,9 mil. lei, după profit de peste 2 mil. lei în anul anterior.

Reducerea schemei de sprijin pentru certificatele verzi a frânat investiţiile în regenerabile şi a măturat jumătate din portofoliul de comenzi al companiei. Cifra de afaceri a Retrasib a scăzut cu aproape 32% anul trecut la 29,7 milioane de lei. „După ce guvernul a tăiat certificatele verzi am pierdut ju­mătate din porto­fo­liul de comenzi. Aveam contracte ca şi sem­nate pe seg­men­tul de regenerabile, iar toţi cei cu care urma să semnăm con­trac­tele au renunţat. Am fost de­pendenţi de piaţa românească şi când dispare o treime din piaţă avem mari probleme“, a afirmat Iulian Stancu, adminis­trator la Retrasib şi unul dintre proprietarii fir­mei Scando Trading, care deţine 24,3% din compania sibiană.

Acum doi ani guvernul a decis să amâne temporar începând cu iulie 2013 acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră produs şi livrat de pro­ducătorii de energie elec­trică din surse rege­nerabile.

Certi­fi­ca­tele verzi amânate ar trebui să fie re­cu­pe­rate de pro­du­cătorii de energie verde în 2017 şi 2018. Pe de altă parte, proiectele care au intrat în funcţiune de la 1 ianuarie 2014 au început să primească certificate verzi, însă în baza unei scheme reduse.

Reprezentantul Retrasib speră compania să revină pe profit anul acesta graţie exporturilor şi preluării companiei de către germanii de la SGB-Smit, care deţin 67,4% din capitalul social.

„Am încheiat un contract de peste 3 milioane de euro prin care vom exporta transformatoare în Ungaria. Sperăm, de asemenea, să se mişte proiectele de infrastructură energetică ale Transelectrica sau Hidroelectrica“, a spus Stancu. Printre clienţii Retrasib se numără transportatorul de energie electrică Transelectrica, producătorul de electricitate Hidroelectrica, grupul de distribuţie Electrica, precum şi Enel, Alstom, Holcim şi Siemens.

Acţiunile RTRA s-au tranzacţionat cel mai recent pe 13 februarie, în scădere cu 4,5% la preţul de 0,32 lei/unitate. Compania are o capitalizare de 32,2 mil. lei.