Norvegia va deveni rezervorul de energie al Germaniei

Autor: Bogdan Cojocaru 18.02.2015
Fermele solare din Germania vor fi legate din 2020 cu un cablu submarin de 623 de kilometri de hidrocentrale din Norvegia într-un proiect care va ajuta „revoluţia“ energiei verzi din Germania, ţara europeană cu cel mai ambiţios plan de a înlocui energia poluantă cu energie din surse regenerabile.

În marşul Germaniei şi al Europei spre energie verde, cablul sumarin dintre Germania şi Norvegia reprezintă un foarte important pas înainte, scrie Deutsche Welle. În oraşul norvegian Haugesund, operatorul sistemului energetic Statnett, deţinut de statul norvegian, şi operatorul naţional olandez al sistemului de tranport al energiei TenneT au semnat contractul pentru construirea NordLink.

Cablul va avea o capacitate de 1.400 de megawaţi şi are ca scop acoperirea fluctuaţiilor din sistemul german de energie eoliană şi solară. Energia hidro transportată de cablu poate asigura 3% din cererea de energie din Germania. De asemenea, prin acest proiect se poate transporta în Norvegia excesul de energie al Germaniei.

Noua legătură energetică va costa 1,5-2 miliarde de euro. Norvegia îşi extinde rolul de rezervor de energie pentru Europa cu noi cabluri submarine care furnizează energie electrică în Olanda, Suedia şi Danemarca. De asemenea, guvernul britanic ia în considerare construirea unei legături submarine cu Norvegia. Instalarea unui alt cablu submarin, între Olanda şi Danemarca, va fi finalizat în 2019.