Patronate: Dacă TVA nu scade şi la produse din carne, evaziunea se mută pe lanţul final de producţie

Autor: Liviu Iancu 18.02.2015

Patronatele din agricultură cer reducerea TVA nu doar la carne, aşa cum se propune în proiectul noului Cod Fiscal, ci şi la produsele din carne, susţinând că dacă problema nu va fi rezolvată, evaziunea se va muta pe lanţul final de producţie.



"Decizia de a reduce TVA la carne este foarte bună, dar dacă reducerea taxei nu va fi făcută şi pentru produsele din carne, evaziunea se va muta pe lanţul final de producţie", a declarat agenţiei MEDIAFAX Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază la 9%.

Cota standard de TVA ar urma să fie redusă în continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

"Dacă eu sunt procesator de carne şi cumpăr carnea cu TVA de 9% şi apoi vând mai departe preparatul din carne cu TVA de 24%, nu voi fi interesat să plătesc taxe la stat. Voi prefera să vând la negru salamul, fără să-l declar", a explicat Jurconi.

În urma reducerii TVA, încasările la buget sunt estimate să scadă anul viitor cu 11,6 miliarde lei, dar cu o creştere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.