CE a lansat în dezbatere Uniunea Pieţelor de Capital

Autor: Cătăina Mihai 19.02.2015

Comisia Europeană a lansat, mier­curi, o consultare cu privire la Uni­unea Pieţelor de Capital care vizează înlă­tu­rarea obstacolelor ce blochează inves­ti­ţiile transfrontaliere şi împiedică accesul în­treprinderilor la finanţare, comisarul Jonathan Hill apreciind că în China e o piaţă de capital mai dezvoltată decât UE.

„Lansăm astăzi (n.r. - miercuri) Uniu­nea Pieţelor de Capital (CMU), un pro­iect crucial în vederea creării unei pieţe unice a capitalurilor pentru toate cele 28 de state membre“, a declarat, citat de Mediafax, Jonathan Hill, comi­sar pentru sta­bilitate finan­ciară, servicii finan­ciare şi uniunea pieţelor de capital, în conferinţa de lan­sare a dez­baterii pu­blice.

Obiectivul CMU este de a de­bloca investiţiile pe termen lung, a subliniat comisarul european.

„Toate economiile europene vor be­ne­ficia de pe urma unei uniuni a pie­ţelor de capital (...) Vrem să înlă­tu­răm barierele dintre investitori şi oportu­nităţile de investiţie (...) În multe părţi ale Europei com­pa­niile se luptă adesea pentru a obţine fon­du­rile de care au nevoie pen­tru a se ex­tinde. Ele au ten­din­ţa de a se baza pe bănci şi mult mai puţin pe piaţa de capital. În alte părţi ale lumii se întâmplă invers. Acest lucru face ca economia europeană să fie mai vulne­rabilă atunci când împru­mu­tu­rile bancare sunt reduse, am văzut asta în timpul crizei financiare“, a precizat Hill, în cadrul unei conferinţe de presă.

Comisarul a explicat că CMU va re­pre­zenta „o alternativă la bănci, va oferi mai multe opţiuni pentru finan­ţare“ mai ales în statele membre unde băncile nu oferă împrumuturi, iar IMM şi start-up-urile se confruntă cu dificul­tăţi de finan­ţare. Totodată, Jonathan Hill a spus că prin uniunea pieţelor de capital Comisia îşi propune atragerea de investitori din întreaga lume.

„Avem o problemă cu lipsa de investiţii (...) China are o piaţă de capital mai dezvoltată decât UE“, a mai spus Hill. Potrivit unui comunicat al CE, Uniunea Pieţelor de Capital are ca scop „înlătu­rarea obstacolelor care blo­chează investiţiile transfrontaliere în UE şi care împiedică accesul întreprin­derilor la finanţare“.

„Contextul actual este dificil pentru întreprinderi, acestea depinzând puternic de bănci şi bazându-se relativ puţin pe pieţele de capital (...) O piaţă unică de capital pe deplin funcţională ar oferi o multitudine de oportunităţi. Dacă pieţele de capital de risc din UE ar fi fost la fel de dezvoltate precum cele din SUA, între 2008 şi 2013 între­prin­de­rile ar fi beneficiat de fonduri supli­mentare în valoare de 90 de miliarde de euro“, precizează CE.

Prin Uniunea Pieţelor de Capital, Co­mi­sia doreşte, de asemenea, să elimine ob­stacolele care îi împiedică pe cei ce au nevoie de finanţare să ajungă la investitori şi să eficientizeze sistemul de distribuire a acestor fonduri.

Rezultatul dez­ba­terii lansate miercuri va sta la baza unui plan de ac­ţiune destinat să con­tribuie la deblo­carea finanţării nebancare, astfel încât noile întreprinderi să poată prospera, iar întreprinderile mai mari să-şi poată continua extinderea.

Comisia aşteaptă feedback din partea Parlamentului European şi a Con­siliului, a altor instituţii europene, a parla­mentelor naţionale, a întreprin­derilor, a sectorului financiar şi a tuturor celor interesaţi, până pe 13 mai 2015.

În urma consultării publice, CE va adopta, în vară, un plan de acţiune prin care va stabili foaia de parcurs şi calen­da­rul pentru implementarea princi­pa­lelor elemente ale Uniunii Pieţelor de Capital, până în 2019.