Dorin Petcu, TZA Insolvenţă: ideea de restructurare ar trebui privită ca un element de sine stătător

Autori: Corina Mirea , Andrei Cîrchelan 19.02.2015
Restructurarea e percepută de conducerile companiile ca insolvenţă, în loc să fie privită ca un proces de sine stătător, necesar de remediere a dificultăţilor financiare, a declarat Dorin Petcu, partener TZA Insolvenţă.
 
„Ideea de restructurare este asociată invariabil cu insolvenţă, ar trebui privită ca un element de sine stătător. Este un proces de remediere, de a ne aşeja pe baze noi.
Multe din societăţile aflate acum în dificultate financiară au ajuns în acest punct pentru că în anii de boom şi-au programat nişte investiţii peste puterile lor, nu au făcut toate calculele, nu au restructurat companiile în linie cu investiţia în curs, etc. Peste toate acestea s-a aşezat şi criza economică”, a declarat Petcu.
 
În noua lege a insolvenţei, potrivit lui Petcu, perioada de observaţie redusă la 12 luni. Termenul limită de depunere a dosarului este de 30 de zile de la data publicării tabelului definitive, „astfel că nu vor mai fi situaţii în care administratorul special se prezintă fără a şti că s-a depus tabelul”.
 
Ce nu prevede legea este analiza financiară pe tipuri şi/sau grupe de activităţi economice, segmentarea şi analiza costurilor directe şi indirecte, respective fixe şi variabile, etc.