Stocul în lei al creditelor acordate de IFN-uri creşte, însă cel total se diminuează

Autor: Liviu Popescu 20.02.2015

Românii aveau la finele anului trecut credite în valoare de 27 miliarde de lei (6 miliarde de euro) contractate de la instituţiile financiare nebancare (IFN), în scădere cu aproximativ un miliard de lei faţă de perioada similară din 2013, potrivit celui mai recent raport lunar al BNR.

Din totalul împrumuturilor acordate, 3,7 miliarde de lei au fost acordate în moneda naţională, în timp ce finanţările acordate în euro au scăzut la echivalentul a 23 miliarde de lei. Stocul creditelor acordate în monedă naţională a reprezentat în decembrie un maxim istoric, cu aproape 800 milioane de lei mai puţin faţă de finele anului anterior.

Comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, stocul creditelor în lei este mai mare cu aproximativ 100 milioane de lei. Pe de altă parte, creditele în euro au ajuns la un nivel minim record, în scădere cu aproape 2 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă din 2013. În ceea ce priveşte numărul debitorilor, atât clienţii persoane fizice, cât şi companiile, acesta însuma 84.300 de clienţi în decembrie, în scădere cu 400 de clienţi faţă de lună anterioară.

Spre comparaţie, în decembrie 2013, numărul acestora era de aproximativ 89.000 de debitori. IFN-urile au încheiat anul trecut cu un număr istoric minim de persoane fizice şi juridice cu restanţe, respectiv 18.300 de restanţieri, cu 3.000 de debitori cu restanţe mai puţin faţă de perioada similară din 2013.