Preşedintele Bulgariei: În doi ani vor fi cel puţin trei surse de gaz în regiune

Autor: Andrei Cîrchelan 21.02.2015

Conductele de gaze construite în regiune, cu rolul de a diversifica sursele de gaz natural pentru Europa, vor fi gata în următorii doi ani şi vor proteja suplimentar regiunea de tensiunile cu care se confruntă în prezent, a declarat preşedintele Bulgariei Rosen Plevneliev în cadrul unei vizite la Camera de Comerţ de la Bucureşti.

”Bulgaria construieşte alături de România un interconector de gaz care va fi finalizat cât de repede posibil şi va avea două sensuri. Acest proiect va fi legat, prin reţeaua bulgară, la alt intercontector pe care îl pregătim cu Grecia. Proiectul spre Grecia are o valoare de 240 milioane de euro şi va fi finanţat cu fonduri europene în proporţie de 50%-75%, restul fiind acoperit de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Conducta va fi operaţională în 2017”, a declarat Plevneliev în cadrul unei vizite la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Potrivit acestuia, în doi ani vor fi cel puţin trei furnizări de gaz în regiune. ”Unii lideri consideră că gazul va fi o armă, noi considerăm că e un bun care trebuie comercializat liber”.

Declaraţiile vin într-un context în care Comisia Europeană a lasat anul trecut un studiu legat de securitatea energetică a Uniunii Europene şi a cerut României să urgenteze dezvoltarea unor conexiuni de gaz natural cu Bulgaria şi Ungaria. Planul are la bază nevoia de a contracara posibile întreruperi în furnizarea de gaz rusesc.

România, însă, este ţara cu cea mai redusă dependenţă de gazul rusesc în regiune, respectiv 21%, în timp ce la nivel european media dependenţei de gazul rusesc este de 54%.

”Vrem să fim liberi, vrem să livrăm gaze naturale din Azerbaijan şi Qatar către România şi Ucraina. Avem în vedere, de asemenea, şi un proiect european care să livreze gaz din Norvegia şi Germania prin Slovacia şi Ucraina către Bulgaria”, a mai spus Plevneliev.

În acest context, potrivit lui Plevneliev, România şi Bulgaria trebuie să acţioneze unit, concentrându-se mai degrabă pe puterea regiunii decât pe indicaţiile de la Burxelles, şi să urmărească interesele regionale în negocierile europene.

Infrastructura de transport

”În sectorul energetic credem în conexiunea conductei România-Bulgaria-Grecia. Ambele ţări caută să fie independente, mai ales la rezervele de gaze. Ştim mediul geopolitic care afectează ţările noastre. Trebuie să rămânem umăr la umăr, în echipă, pentru că doar uniţi putem obţine mai multe obiective ca membri UE, NATO şi în virtutea parteneriatului strategic cu SUA, un lucru foarte important pentru noi în actualul cadru politic”, a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ.

Potrivit acestuia, dincolo securitatea energetic, alte aspecte importante sunt transportul, coridoarele europene, unde trebuie ca România să se implice alături de Bulgaria.

”Fiind plutonul ultimelor intrate în UE şi ca următori membri Schengen, trebuie să profităm de avantajul deschiderii la Marea Neagră, trebuie să dezvoltăm Coridorul 7, pentru că sunt ţări în jur care au nevoie de acces la Marea Neagră”, a mai spus Daraban, adăugând: ”considerăm că Europa în următorii doi ani va căuta să folosească cât mai mult căile navigabile, având în vedere preţul combustibilului, străzile aglomerate, calea ferată. Considerăm că infrastructura navală ar trebui să fie o prioritate”.

Pe partea bulgară, autorităţile au descris ca proiecte construcţia a două noi poduri peste Dunăre, la Turnu Măgurele şi la Călăraşi, proiecte care ar fi finanţate cu fonduri europene, precum şi construcţia unei autostrăzi de la Plovdiv către Turcia precum şi o autostradă către Grecia, şi o cale ferată de mare viteză de la Sofia spre Turcia.

”Azi, oamenii de afaceri bulgari sunt mult mai ambiţioşi decât acum 10-15 ani. Nu vor să rămână în ţară, se uită la regiune pentru a se extinde. (…) Regiunea reprezintă 50 de milioane de oameni, inclusiv Turcia, reprezintă o piaţă şi trebuie să o folosim. Regiunea e locul de afaceri, locul unde suntem puternici, dar regiunea poate să se dezvolte foarte repede sau poate merge înapoi, şi depinde de noi ce se întâmplă în viitor”, a mai spus Plevneliev. 

În relaţiile comerciale dintre România şi Bulgaria, în valoare totală de 3,2 miliarde de euro în 2013, România este exportator net. În primele şapte luni ale anului trecut, România exportase către Bulgaria bunuri şi servicii în valoare totală de 1 miliard de euro şi importase de 928 milioane de euro. Până în octombrie anul trecut, relaţiile comerciale dintre cele două ţări au ajuns la 2,9 miliarde de euro.

”Am realizat deja mult. Comerţul bilateral a crescut cu 800% în 10 ani, ceea ce înseamnă că e mult potenţial”, a mai spus Plevneliev, adăugând că proiectele Bulgariei oferă oamenilor de afaceri din România acces spre Turcia, cea mai importantă piaţă din regiune.