Asigurătorii de viaţă plătesc despăgubiri mai mari. Pe asigurări generale daunele scad

Autor: Ciprian Botea 23.02.2015

Companiile de asigurări de viaţă au achitat în primele nouă luni ale anului trecut despăgubiri de 626 milioane de lei, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, în timp ce daunele pe segmentul asigurărilor generale s-au redus cu 5% şi au ajuns la 2,98 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Despăgubirile pe segmentul poliţelor de viaţă au crescut constant în ultimii patru ani pe măsură ce tot mai multe contracte cu componentă investiţională sau de economisire au ajuns la maturitate, dar şi în contextul în care numărul poliţelor reziliate anticipat a rămas la un nivel ridicat. Primele asttfel de poliţe au fost emise la începutul anilor 2000, când pe piaţă au intrat puternic asigurătorii străini, şi aveau o perioadă de maturitate de 10-15 ani.

Despăgubirile achitate pe asigurări de viaţă au ajuns astfel să reprezinte peste 17% din totalul daunelor achitate de asigurători. Comparativ, în 2011 ponderea era de sub 17%. Volumul daunelor a crescut cu 25% în ultimii patru ani, de la 502 milioane de lei în primele nouă luni din 2011. Pe de altă parte, daunele pe asigurări generale au scăzut cu 8% faţă de un vârf de 3,25 miliarde de lei atins în perioada ianuarie-septembrie 2012.

Companiile de asigurări generale şi-au redus în ultimii ani businessul pe asigurări auto facultative (Casco), un segment cu o daunalitate foarte ridicată. Afacerile asigurătorilor locali, de 5,92 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului trecut, sunt concentrate în proporţie de 80% pe segmentul asigurărilor generale.