Fabrica Daimler şi-a făcut loc printre marii exportatori

Autor: Bogdan Alecu 23.02.2015

Compania Star Transmission, divizia Daimler AG, care produce la Sebeş cutii de viteze pentru automobilele Mercedes-Benz, a intrat anul trecut în top 100 cei mai mari exportatori direct pe locul 32, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Veniturile Star Transmission au crescut cu aproape 50% anul trecut, în timp ce pentru acest an sunt estimate creşteri suplimentare de peste zece procente, potrivit unor date din piaţă. Astfel, dacă în 2013 compania a exportat componente auto către uzinele în care sunt asamblate automobile Mercedes-Benz de aproape 160 mil. lei (36,2 mil. euro), având în vedere o cifră de afaceri de 168,7 mil. lei (38,2 mil. euro) anul trecut exporturile au urcat la peste 50 mil. euro, iar businessul la aproape 60 mil. euro

România a reuşit să atragă o investiţie a Daimler de numai 300 mil. euro în producţia de cutii de viteze, în timp ce nemţii au investit peste un miliard de euro în Ungaria, în producţia de maşini. În ţara vecină grupul Volkswagen mai are cea mai mare uzină de motoare, dar şi o fabrică Audi.