Banca Transilvania va oferi clienţilor Volksbank cu credite în franci elveţieni mai multe variante de conversie în lei sau euro. Reducerea poate depăşi 25%

Autor: Raluca Ghinea 23.02.2015

"Închiderea tranzacţiei cu Volksbank va mai dura încă două-trei luni, vrem să venim cu o ofertă pentru clienţii cu credite în franci elveţieni imediat după finalizarea preluării. Nu va fi o soluţie unică oferită tuturor pentru că sunt diferite credite, termene, sumele sunt diferite, unele sunt garantate, altele nu sunt, unele sunt de investiţii, aşa că banca va veni cu multe alternative pentru fiecare segment, pentru fiecare client, dar cu prioritate vrem să tratăm cazurile sociale, unde vorbim despre locuinţe familiale, credite care sunt în jur de 100.000-150.000 de franci elveţieni. Asta vom trata cu prioritate imediat, dar toţi clienţii cu credite în franci elveţieni în cazul Volksbank vor primi oferte de la Banca Transilvania după preluare", a declarat luni directorul general al Băncii Transilvania, Omer Tetik.

Întrebat dacă BT ia în calcul conversia creditelor la cursul istoric plus maxim 20%, Tetik spune că nu se poate discuta de o soluţie general valabilă, având în vedere că portofoliul de credite în CHF este foarte diversificat, însă a punctat că soluţiile oferite vor fi individuale, toate având ca scop diminuarea expunerii totale şi a ratei lunare de plată.

"Soluţiile le vom anunţa după preluarea băncii, dar în general va fi conversia la cursul valutar actual, după care vom aplica o reducere semnificativă pentru a diminua expunerea totală şi rata lunară. Sunt diferite procente de discount pentru fiecare produs şi pentru fiecare termen, aşa că nu există un singur procent. Înainte de închiderea tranzacţiei, evităm să vorbim despre un procent anume şi nu vorbim despre un proces foarte prelungit, nu aşteptăm clientul să vină cu dovezi, cu explicaţii, vrem să rezolvăm problemele cât mai repede după închiderea tranzacţiei şi preluarea băncii", a explicat Tetik.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor apreciază că, în cazul conversiei creditelor din franci elveţieni în lei, băncile ar trebui să aplice un discount la soldul acestora de 20%-25%.

Şeful BT spune că nivelul reducerii este mai puţin important decât rata lunară sau expunerea totală a clientului, iar în unele cazuri un discount de 20%-25% este prea mic pentru a ajuta clientul să aibă o rată lunară suportabilă, admiţând astfel că Banca Transilvania ar putea aplica reduceri mai mari în anumite situaţii.

"Pentru fiecare client procentul de discount are o semnificaţie mult mai mică decât rata lunară sau expunerea totală, deci o să fie un procent diferit. Dacă vorbim despre 20%-25%, cred că asta de-abia ajută clienţii să revină la o rată lunară şi un plan de rambursare rezonabilă. Discountul poate fi mai mic sau mai mare, după profilul clientului", a precizat Tetik.

El a explicat că banca va oferi soluţiile de conversie în lei sau euro pe baza cererii clienţilor şi că nu are o strategie de impunere a conversiei pentru toţi clienţii cu credite în franci preluaţi de la Volksbank, astfel că cei care nu doresc transformarea împrumuturilor în altă monedă le pot menţine în CHF.

"Volksbank vrea să iasă din pieţele externe şi să se focuseze pe piaţa lor locală, Austria, şi asta a fost o oportunitate pentru noi să achiziţionăm banca la un preţ care prevede şi care include toate riscurile asumate de către cumpărător", a conchis Tetik.

Peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elveţieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci.

Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci înregistrate în bilanţurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank.

O treime dintre creditele în franci elveţieni (35%) au fost destinate achiziţionării de locuinţe, 58% au reprezentat credite de consum cu ipotecă, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.

Banca Transilvania, a treia mare bancă din România în funcţie de active, a semnat în decembrie un angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunileVolksbank România. Detaliile financiare ale tranzacţiei nu au fost făcute publice, cele două instituţii de credit urmând să acţioneze ca entităţi separate până la finalizarea procesului de preluare, estimat pentru perioada aprilie-mai.