Ramona Jurubiţă, KPMG: Noul Cod Fiscal este un pas înainte. Trebuie să luptăm cu lipsa de încredere şi de stabilitate din domeniul fiscal

Ziarul Financiar 23.02.2015

Schimbările majore pe care noul Cod Fiscal le aduce pe partea de impozite directe ar fi prognozata scădere a TVA, dublată de introducerea cotei reduse la produsele de peşte, carne, legume şi scăderea accizelor pe principalelor produse accizabile, menţinerea accizei stabilite în RON şi eliminarea accizei pentru produsele nearmonizate (cafea, bijuterii), care a fost îndelung solicitată de mediul de afaceri, a declarat Ramona Jurubiţă, tax partner la KPMG la ZF Live.  

”Noi salutăm acest Cod Fiscal, este un pas înainte. Pentru prima dată după introducerea sa în 2005 avem o variantă consolidată a acestuia. Taxele propuse a fi reduse sunt în principal în sfera impoziteleor indirecte, pentru că în contextul crizei au fost şi cele care au fost cel mai uşor majorate (TVA-ul şi accizele cu cursul de schimb)”, a spus ea.

De asemenea, Ramona Jurubiţă a mai spus că există un calendar de reducere a contribuţiilor sociale cu 5,3%, începând cu 2017. S-a introdus ca lucru pozitiv o plafonare la contribuţiile la sănătate, şi există o intenţie de a reduce cota unică.