Ramona Jurubiţă, KPMG: Scutirea impozitului pe dividende este un lucru extrem de favorabil şi extrem de îndrăzneţ

Autor: Ştefan Stan 24.02.2015

„Salutăm acest Cod fiscal, este un pas înainte. Pentru prima dată după introducerea sa în 2005 avem o variantă consolidată a acestuia. Taxele propuse a fi reduse sunt în principal în sfera impozitelor indirecte, pentru că în contextul crizei au fost şi cele care au fost cel mai uşor majorate (TVA şi accizele cu cursul de schimb)“, a spus Ramona Jurubiţă, tax partner la KPMG, la ZF Live, referindu-se la proiectul noului Cod fiscal anunţat de guvern în care sunt pre­vă­zute schim­bări importante ale filosofiei fiscale.

Ramona Jurubiţă a mai subliniat că există un calendar de reducere a contribu­ţiilor sociale cu 5,3% începând cu 2017. S-a introdus ca lucru pozitiv o plafonare la contribuţiile la sănă­tate şi există o intenţie de a reduce cota unică. 

„Scutirea impozitului pe dividende este un lucru extrem de favorabil şi extrem de îndrăzneţ. Sumele încasate din acest impozit oricum erau mici, ceea ce însemna că firmele fie ţineau profitul nedistribuit, fie căutau alte formule prin a distribui acest profit prin alte jurisdicţii. Măsura este îndrăz­neaţă pentru că oferă o facilitate antreprenorului sau firmelor româneşti să îşi distribuie dividendele. În jurul nostru nu mai sunt ţări care au scutiri pe dividende pentru persoane fizice“, a spus tax part­ner-ul de la KPMG.

„Este un calcul pe care trebuie să îl facă autorităţile: cum ne acoperim găurile provenite din aceste reduceri de taxe. Dacă calculul a fost făcut pe criterii obiective şi corecte, nu pot decât să susţin această măsură. Scutirea de impozit pe dividend se aplică şi persoanelor fizice. Dacă avem un salariat care este şi acţionar într-o companie, poate să îşi folosească dividendele fără să mai plătească 16%“, a adăugat ea. Unele dintre cele mai grele lupte se dau cu lipsa de încredere şi lipsa de stabilitate din domeniul fiscal.

„În contextul crizei am crescut taxele, iar rezultatele au fost cum au fost. Acum schimbăm modul de abordare. Vom vedea cum reacţionează piaţa. O scădere în ceea ce priveşte apetitul investiţional a fost şi de la introducerea taxei pe stâlp“, a mai spus ea.