BERD: Vrem o listare privată pe bursă în viitorul apropiat

Autor: Roxana Pricop 24.02.2015

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), instituţie financiară internaţională cu investiţii de 7 mld. euro în România şi acţionar minoritar la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), vrea să vadă o listare din sectorul privat pentru că doar astfel BVB va demonstra că este o opţiune viabilă de finanţare pe termen lung şi pentru sectorul corporativ, nu doar pentru stat care a fost în spatele listărilor din ultimii şapte ani.

„Este dorinţa noastră sinceră de a ve­dea un IPO din sectorul privat în vii­torul apropiat pentru a dovedi că BVB este un centru viabil de atra­gere de capital pe termen lung pentru sectorul corporativ din România“, a spus James Hyslop, directorul BERD pentru Ro­mânia, într-un interviu acordat ZF. BERD a intrat în acţio­nariatul BVB în noiembrie 2014 prin achiziţia unui pachet de 4,99% din acţiuni, evaluat azi la 14,7 mil.lei.

Cea mai recentă listare privată prin ofertă publică de acţiuni a avut loc în 2008 (Teraplast). Doar furnizorul de soluţii software Arobs Transilvania, cu afaceri de 45 mil. lei, controlat de antreprenorul Voicu Oprean, a anun­ţat oficial că ar vrea să se listeze la bursă, iar neo­ficial o altă listare privată ar putea proveni din partea distri­buitorului de apă La Fântâna.