Instanţa suspendă despăgubirea de către stat a fraţilor Micula

Autor: Ioan Dornescu 25.02.2015

"Soluţia pe scurt: Respinge excepţia necompetenţei generale a instanţelor de judecată. Admite apelul. Schimbă în tot încheierea apelată în sensul că: Admite cererea. Dispune suspendarea executării silite a hotărârii arbitrale ICSID pronunţată în dosarul nr. ARB/05/20 al Centrului Internaţional pentru Soluţionarea Disputelor pentru Investiţii până la soluţionarea definitivă a contestaţiei la executare. Definitivă. Executorie", a decis marţi Curtea de Apel Bucureşti.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, patronii European Drinks, au câştigat în decembrie 2013, la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) , un proces intentat statului român în urma eliminării unor facilităţi fiscale acordate grupului, şi trebuie să primească de la stat circa 376 milioane lei, plus penalităţi.

După anunţarea deciziei, Ministerul Finanţelor a comunicat că intenţionează compensarea sumei cu datoriile European Drinks la bugetul de stat.

Cei doi oameni de afaceri au obţinut însă, în instanţă, sechestru pe acţiunile statului la OMV Petrom, pentru executarea silită a deciziei ICSID.

Ministerul Finanţelor a contestat deciziile din dosarul de executare.

În decembrie 2014, Finanţele au anunţat că procesul ICSID nu este finalizat, în condiţiile în care ministerul a solicitat anularea hotărârii arbitrale emise cu un an în urmă.

Premierul Victor Ponta afirma la finele anului trecut că speră ca judecătorii români să aplice legea "corect" în cazul acţiunilor Petrom asupra cărora fraţii Micula au întocmit sechestru, arătând că aceste acţiuni nu sunt ale Ministerului Finanţelor, ci ale Ministerului Economiei.

Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID de pe langa Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice.

Acesta a fost primul proces pierdut de România la ICSID.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, care au şi cetăţenie suedeză, au susţinut că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România.

OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se regăseşte şi Fondul Proprietatea, cu o participaţie de circa 19%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.