Mărţişoare pe alese!/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi 26.02.2015

O dată pe an, la început de martie, cărţile oferite ca mărţişoare cuprind episoade ale marii poveşti din toate vremurile, misterul iubirii neelucidat de secole.

 

Seducători sau seducătoare?

O antologie care promite să amuze şi să uimească, Şapte poveşti de seducţie, reuneşte proză scurtă sau fragmente de romane ori chiar memorii ale unor mari scriitori din literaturi diferite, cu parfum de secole trecute, mai depărtate sau mai apropiate de noi: Giacomo Casanova, Barbey d’Aurevilly şi Prosper Mérimée, Jan Potocki şi Lev Tolstoi. D.H. Lawrence şi Stefan Zweig.

Apar aşadar marii cuceritori, căzând în capcana propriei arte de seducţie, precum Casanova şi Don Juan, într-o Europă sau Franţă a jocurilor galante primejdioase. Îi concurează în Spania neîmblânzita Carmen, care împleteşte în seducţie magia muzicii şi a dansului. Şi lor li se alătură Emina şi Zibelda, neuitatele personaje din Manuscrisul găsit la Saragossa, un soi de O mie şi una de nopţi, stăpânite de cele două fiinţe diabolice.

Trecând de la un secol la altul, seducţia se transformă în experienţe amare sau tragice, fiindcă autorii ajung să scruteze abisurile sufletului, să-i dezvăluie provocările. În Anglia, o frivolă tentată să intre în jocurile iubirii are parte de un dar care-i schimbă existenţa, în Austria poleiala seducţiei se sfărâmă şi lasă la vedere hidoşenia. În Rusia, amestecul de patimă şi gelozie, de nelinişte şi rău înlocuieşte seducţia cu misterul sufletului slav.

 

Miracol spiritual sau atracţie chimică

Eric-Emmanuel Schmitt reuşeşte cu fiecare carte să arunce o provocare cititorului şi să-l surprindă, de fiecare dată vine mirarea în faţa fanteziei sau a ingeniozităţii lui. De această dată, titlul întoarce pe cititor la unul dintre cele mai frumoase istorii mitice ale culturii europene, povestea lui Tristan şi a Isoldei, care a conturat mitul iubirii-pasiune.

De la mitul tristanesc vin şi întrebările privind natura iubirii: ea înseamnă dorinţă ori sentiment? o nasc instinctele sau spiritul ? iubirea este o forţă ce subjugă ori şir de alegeri pe care îndrăgostiţii le fac în ciuda oricăror obstacole şi interdicţii? Eric-Emmanuel Schmitt răspunde printr-un roman epistolar, format din e-mailuri, aşa cum le stă bine unor amorezaţi ai zilelor noastre.

Pentru Adam şi Louise, iubirea aparţine trecutului, ei trăiesc acum separat, la mare distanţă unul de altul, el în Paris, ea în Montréal, metropole separate de mii de kilometri. Şi experimentul care porneşte de la Adam este cel al unui pact al prieteniei, cu miză necunoscută, pe care nu o pot ghici din pornire: se pot închide rănile dureroase sau dragostea reînvie prin puterea cuvintelor?

 

Mistere şi surprize veneţiene

Dacă vă este dor de un roman scris ca odinioară, pe vremea foiletonului, care-i ţinea pe cititori cu sufletul la gură, trebuie descoperit Luca di Fulvio: Fata care a atins cerul va încânta pe cei cărora le plac romanele de sute de pagini, cu intrigi complicate, cu răsturnări de situaţie, cu personaje care, pe rând, acaparează sau enervează, într-atât de intense sunt sentimentele încercate şi peripeţiile trăite, într-o Veneţie a unui secol depărtat.

Labirintul de canale şi străduţe veneţiene ascunde multe mistere şi surprize, ele ţin de câteva destine supuse transformării: un tânăr hoţ ajunge apărător al libertăţii, un evreu maestru al supravieţuirii devine medic recunoscut, o fată îşi găseşte calea spre împlinire în ciuda unui destin presărat cu dificultăţi. Între măreaţa piaţă San Marco şi speluncile din Rialto se petrec încercările personajelor, ca o promisiune a Paradisului care-i ajută să scape din Infernul mizeriei de toate felurile.

Povestea spectaculoasă adună subiecte şi situaţii care fac deliciul unei proze palpitante: prietenie între tineri preschimbată în rivalitate pe viaţă şi pe moarte, planuri teribile de distrugere şi acuzaţii de vrăjitorie, lovituri de cuţit şi escrocherii ori furturi, personaje cu o mie de feţe. În cele aproape 900 de pagini, saga veneţiană promite să fie roman de iubire, de aventuri, ca şi istoria primului ghettou euroean în Veneţia de la început de secol XVI.

 

Şapte poveşti de seducţie, traduceri de Adrian Pătruşcă, Dana Ionescu, Dorina Palade, Nicoleta Ionescu, Radu Albala, Editura Nemira, 2015, 352 pag.

Eric-Emmanuel Schmitt, Elixirul dragostei, traducere din franceză de Doru Mareş, Editura Humanitas fiction, 2015, 160 pag.

Luca di Fulvio, Fata care a atins cerul, traducere Graal Soft, Editura Rao, 2015, 896 pag.