Petroliştii români dau dividende mai mari decât „colegii“ europeni, dar sunt cu 20% mai ieftini

Autori: Radu Bostan , Roxana Pricop 26.02.2015
Producătorii de petrol şi gaze listaţi la Bucureşti, anume Petrom (simbol bursier SNP) şi Romgaz (SNG), îşi permit să acorde investitorilor dividende cu randamente duble faţă de giganţii europeni Eni sau Total. Lichi­ditatea scăzută a bursei şi percep­ţia că piaţa locală este una ris­cantă fac însă ca acţiunile „petro­liştilor“ români să se tran­zacţio­neze la discounturi şi de 20% faţă de titlurile companiilor similare din Europa.
 
Pentru investitorii pe termen lung, un indicator al atractivităţii unei acţiuni este raportul dintre preţul său pe piaţă şi profitul net pe acţiune, numit PER (Price to Earnings Ratio), care exprimă în câţi ani îşi recuperează un inves­titor plasamentul în respectiva acţiune. Cu cât raportul este mai mic, cu atât o companie poate fi considerată mai ieftină, în timp ce un raport mai mare sugerează că o acţiune ar fi supraevaluată.
 
Perspectiva obţinerii unor dividende cu randament de 9% din profitul pe 2014 nu i-a mobilizat pe investitori să îşi plaseze banii în titluri Romgaz. La o săptămână după ce compania a anunţat cel mai mare profit din istorie, de 1,4 miliarde de lei, preţul acţiunilor SNG era aproape neschimbat, la mai puţin de 34 lei pe titlu. Deşi profitul a crescut cu 40% faţă de 2013, piaţa evaluează acum Romgaz la o va­loare mai mică decât anul trecut. PER-ul Romgaz a scăzut la 9 de la 13 raportat la profitul pe 2013.
 
În schimb, profitul Petrom s-a înjumătăţit faţă de anul precedent, iar PER-ul a avut de asemenea o evoluţie inversă faţă de cel al Romgaz. Dacă în 2014 Petrom era una dintre cele mai ieftine acţiuni, cu un PER de 4,4, noile rezultate sugerează un PER de 10,2. Petrom nu a anunţat dividendul pe anul trecut, dar la o rată de distribuţie similară cu cea din anii anteriori, dividendul ar avea un randament de 3,5%, potrivit calculelor ZF.