Polonezii au readus RIB pe profit, dar creditarea scade

Autor: Ciprian Botea 26.02.2015
Romanian Inter­national Bank (RIB), banca preluată la finalul anului 2013 de grupul polonez Getin Holding, a încheiat anul trecut cu un profit net de 22 mil. lei, faţă de o pierdere în 2013, dar stocul de credite a scăzut cu circa 13% pe fondul curăţării portofoliului de credite neperformante.

Banca avea la finalul lunii decembrie un stoc de credite de 112 mil. lei. Scă­de­rea în termeni nominali este de 16 milioane de lei. Volumul depo­zitelor, în schimb, s-a dublat anul trecut şi a ajuns la 709 milioane de lei, în condiţiile în care polonezii au aruncat pe piaţă oferte de depozit cu dobânzi peste media pieţei.

Activele totale au depăşit un miliard de lei, de 2,5 ori mai mari decât în decembrie 2013, creştere susţinută de achiziţia VB Leasing. Getin Holding a plătit anul trecut circa 55 mil. lei pentru achiziţia VB Leasing. Comparativ cu nivelul din septembrie, activele au scăzut cu circa 170 mil. lei, cel mai probabil ca urmare a procesului de curăţare a bilanţului de neperformante

Polonezii au reluat abia în toamna anului trecut vânzarea de credite, iniţial fiind concentraţi pe segmentul finanţărilor de consum. Getin a preluat banca în 2013 în condiţiile în care fostul acţionar nu o mai putea susţine cu capital şi ajunsese în situaţia de a nu mai putea acorda credite noi.