BCR a vândut anul trecut 220 kg de aur. Numărul tranzacţiilor s-a dublat

Autor: Andra Oprescu 27.02.2015

BCR a vândut anul trecut circa 220 de kilograme de aur, atât prin vânzări directe la ghişeele băncii, cât şi pe zonele de mass afluent şi private banking. La un preţ mediu de 136,2 lei/gramul de aur, cantitatea vândută anul trecut de BCR valorează circa 30 de milioane de lei.

Anul trecut, gramul de aur s-a scumpit cu 9%, până la o cotaţie de 142 lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), revenindu-şi astfel după cel mai abrupt declin din ultimii zeci ani, marcat în 2013.

„Suntem foarte încântaţi de evoluţia tranzacţiilor pe aur, numărul s-a dublat comparativ cu 2013. Clienţii au început să aprecieze beneficiile diversificării. Noi recomandăm, în medie, ca 5-10% din portofoliul de investiţii să fie în aur“, a spus Laura Hexan, şefa departamentului de produse de trezorerie retail din cadrul BCR.

Clienţii BCR au posibilitatea de la sfârşitul anului 2013 să cumpere aur direct de la ghişeele unităţilor BCR, fără precomandă. Aurul poate avea fluctuaţii de preţ pe termen scurt, dar pe termen lung are o valoare stabilă, ceea ce face ca majoritatea clienţilor pe acest segment să fie investitori pe termen lung, a adăugat aceasta.

Preţul aurului pe bursa de la Londra era ieri de circa 1.220 de dolari/uncie, în creştere uşoară faţă de începutul anului. Anul trecut preţul a oscilat între un minim de 1.142 dolari/uncie şi un maxim de 1.385 dolari/uncie. Maximul istoric fost atins în mai 2011, de 1.895 dolari/uncie, în prezent aurul fiind cu aproape 37% mai ieftin ca atunci. O uncie este echivalentă cu 31 de grame.

Preţul estimat de BCR pentru anul acesta este de 1.500 de dolari/uncie. Cotaţia afişată de BNR era ieri de 152,7 lei/gram, în creştere cu peste 7% faţă de începutul anului. Scăderea preţului petrolului şi turbulenţele pe pieţele financiare influenţează creşterea preţului la aur. În ultimii cinci ani BCR a vândut peste 2,5 tone de aur. Banca pune la dispoziţie monede şi lingouri de diferite mărimi şi gramaje. Aurul poate fi păstrat de client sau în custodia BCR, caz în care comisionul de custodie este de 0,01% pe lună, plus TVA.

„Clienţii cumpără monedele mai ales pentru cadouri la diferite evenimente. Dintre lingouri cele mai solicitate sunt cele «Kinegram cu element de siguranţă gravat (disponibile în greutăţi de 5 şi 10 grame) şi care au ca design faimosul lipiţan al şcolii spaniole de călărie din Viena“, a mai spus Hexan.

Din datele băncii reiese faptul că bărbaţii cumpără de aproape două ori mai mult aur decât femeile, iar monedele sau lingourile mici sunt cumpărate de bărbaţi pentru a le dărui femeilor sau copiilor cu diferite ocazii. Media de vârstă a celor care cumpără aur este de 35-45 de ani, a adăugat Hexan.

Aurul vândut de BCR este achiziţionat prin intermediul Erste, fiind furnizat de monetăria austriacă. Serviciul de vânzare la ghişeele unităţilor este disponibil în 15 unităţi, iar patru dintre acestea sunt în Bucureşti.