Piaţa de capital şi asigurările trec la IFRS din 2016

Autor: Roxana Pricop 27.02.2015

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a amânt cu un an, pentru 1 ianuarie 2016, obligaţia de imple­men­tare a standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS) pentru companiile din piaţa de capital şi cea a asigu­rărilor.

Băncile au trecut la standardele IFRS din anul 2012, iar com­paniile listate pe bursă au avut obligaţia din 2013 de a ra­porta rezultatele financiare pe 2012 în standarde inter­na­ţio­nale. Iniţial, din ianuarie 2015, societăţile de brokeraj, societăţile de administrare a investiţiilor, organismele de plasament colectiv, depozitarii centrali, casele de compensare şi bursele de valori trebuia să îşi raportezele rezultatele financiare conform standardelor IFRS.

„În şedinţa desfăşurată miercuri, Consiliul ASF a luat în discuţie proiectul de modificare şi completare a «Instrucţiunii 2/2014 privind aplicarea Standardelor Internaţionale de Ra­por­tare Financiară de către entităţile autorizate, regle­men­tate şi supravegheate de ASF din Sectorul Instru­men­telor şi In­vestiţiilor Financiare» şi a aprobat amânarea obli­gaţiei de im­plementare a IFRS pentru data de 1 ianuarie 2016 pentru en­tităţile din piaţa de capital şi din piaţa asigurărilor“, potrivit ASF.

Decizia a luat în considerare recomandările Ministerului Finanţelor Publice  pentru necesitatea identificării situaţiilor specifice la nivelul entităţilor care vor avea obligaţia aplicării IFRS, care ar conduce la modificarea şi completarea legislaţiei fiscale. Un colectiv de lucru constituit la nivelul ASF va elabora un plan de lucru împreună cu piaţa pentru încadrarea în noile termene.